Nagyvilág

Putyin visszafogadja az illegális bevándorlókat?

A vízumkérdés, az illegális migráció ügye és az energiaellátás biztonsága áll az EU és Oroszország csütörtökön megnyílt tanácskozásának középpontjában.

A Szocsiban zajló, tizenhetedik EU-Oroszország-csúcstalálkozót megnyitva, Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte azt a reményét, hogy az év végéig életbe léphet a vízumrendszer szigorát enyhítő megállapodás, illetve az illegális bevándorlók visszafogadásáról szóló egyezség. A felek várhatólag aláírják e két egyezség okmányait a fekete-tengeri orosz fürdőhelyen, de életbe lépésükhöz előbb szükség van a kölcsönös ratifikálásra.

A vízumegyezmény kölcsönösen megkönnyíti majd a rövid tartózkodást engedélyező vízumok megszerzését, és egyszerűsíti a többszöri belépést lehetővé tévő vízumok kiadásának szabályait. A másik megállapodásban Oroszország kötelezettséget vállal arra, hogy visszafogad mindenkit, aki illegálisan lép be orosz földről az Európai Unió területére. Nemcsak az orosz állampolgárok visszafogadására vonatkozik majd kötelezettsége, hanem harmadik országok polgáraira is, ha Oroszországból jutottak EU-területre.

Az orosz államfő mások között José Manuel Durao Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Javier Solanát, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, valamint az EU soros elnökségét betöltő Ausztria kancellárját, Wolgang Schüsselt látja vendégül a Fekete-tenger partján. Putyin várhatólag megragadja az alkalmat azon európai kétségek eloszlatására, amelyek az orosz energiaszállítások biztonságát illetően keletkeztek az utóbbi időkben.

Mint Benita Ferrero-Waldner, külkapcsolatokért felelős EU-biztos közölte előzetesen, a találkozó alkalmat nyújt arra is, hogy az unió és Oroszország újabb kísérletet tegyen álláspontjának összehangolására az iráni atomprogram ügyében. Szergej Jasztrzsembszkij, az orosz elnök tanácsadója csütörtökön elmondta, hogy az uniós vendégek és Putyin szerda esti nem hivatalos találkozóján már szóba került a közel-keleti helyzet a palesztin választások fényében, valamint az iráni atomdosszié is, és hogy Oroszország és az EU álláspontja “a kérdések széles skáláján” egybeesik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik