Nagyvilág

Putyin: az energiának ára van

Oroszország és az EU aláírta a vízumkönnyítési megállapodást egy toloncegyezménnyel együtt, de Vlagyimir Putyin elnök figyelmeztette az európaiakat: Oroszország csakis akkor engedi be őket energiaszektorába, ha „megfelelő viszonzást kap tőlük saját fejlődéséhez”.

„Ha európai partnereink azt várják tőlünk, hogy beengedjük őket gazdaságunk legbelsőbb szentélyébe, az energiaágazatba méghozzá olyan módon, ahogy sokan szeretnék, akkor mi viszonzásokat várunk tőlük saját fejlődésünkhöz” – hangsúlyozta Putyin, aki José Manuel Durao Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, Javier Solanát, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, valamint Wolfgang Schüssel osztrák kancellárt fogadta fekete-tengeri rezidenciáján.

Miután aláírták a vízumkönnyítési és a visszafogadási megállapodást, Putyin kijelentette: ez az első lépés a vízummentesség felé (amelyet az EU és Oroszország távlati célként kitűzött). Az előbbi megkönnyíti a rövid tartózkodást engedélyező vízumok megszerzését diákok, újságírók, üzletemberek, valamint a tudomány és kultúra művelői számára, és egyszerűsíti a többszöri belépést lehetővé tévő vízumok kiadásának szabályait. Az utóbbiban Oroszország kötelezettséget vállal arra, hogy visszafogad mindenkit, aki illegálisan lép be orosz földről az Európai Unió területére. A vízumkönnyítési megállapodásban nem vesz részt Nagy-Britannia, Írország és Dánia, az utóbbi ország a toloncegyezménytől is távol maradt.

Schüssel azt mondta, hogy az energiaszférában „a diszkriminációmentesség és a piacgazdaság elvei alapján” kell folytatni a munkát. Az EU soros elnöke jelezte, hogy ez év végén megkezdődhetnek a tárgyalások arról az átfogó keretmegállapodásról, amely felválthatja a jövő év végén lejáró EU-orosz partnerségi és együttműködési megállapodást. Schüssel szerint Oroszország, amely átvette az Európa Tanács miniszteri tanácsának soros elnöki tisztét, tisztában van kötelezettségeivel az emberi jogok területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik