Nagyvilág

Mégis terrortámadás volt Isztambulban?

Egy eddig ismeretlen radikális kurd szervezet vállalta az isztambuli Atatürk repülőtéren szerda délután elkövetett gyújtogatást, amely a korábbi jelentésekkel ellentétben halottakat nem, csak sebesülteket követelt. A hatóságok eddig balesetről beszéltek.

A Kurdisztáni Szabadság Sólyomai elnevezésű szervezet késő esti, egy internetes honlapon nyilvánosságra hozott közleményében felelősséget vállalt a történtekért, hangoztatva, hogy aktivistái okozták a tüzet, amely fennakadásokhoz vezetett a repülőtér forgalmában, s az ottani alkalmazottak közül hármat megsebesített.

A független Kurdisztán megteremtését zászlajára tűző, betiltott Kurd Munkapárthoz, a PKK-hoz közel álló szervezetről van szó, amely az elmúlt hónapokban több robbantásos merénylet elkövetését vállalta magára, nyíltan hangoztatva, hogy főbb célpontjai török idegenforgalmi, illetve gazdasági létesítmények.

Az ankarai hatóságok korábban kizárták, hogy az isztambuli repülőtéri tüzet terrortámadás okozta volna. Azt hangoztatták, hogy valószínűleg rövidzárlat, illetve hegesztéskor keletkezett szikra nyomán csaptak fel a lángok a repülőtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik