Külföld

Lassan alakul az ukrán koalíció

admin
admin

2006. 05. 25. 17:01

Megnyílt csütörtökön Kijevben a március végén megválasztott új ukrán parlament első ülésszaka, miközben folytatódtak a tárgyalások a politikai pártok között a kormánykoalíció létrehozásáról, és a miniszterelnök személyéről.

Jurij Jehanurov távozó kormányának még a nap folyamán be kell nyújtania lemondását, de ügyvezetőként várhatólag a helyén marad az új kabinet megalakulásáig, illetve hivatalba lépéséig.

Az oroszbarát ellenzék, a Régiók Pártja szerepelt a legjobban a március 26-i parlamenti választásokon (186-ot szerzett meg a 450 parlamenti helyből), mégsem neki van a legtöbb esélye a kormányalakításra. A 2004-es, úgynevezett narancsszínű forradalomban szövetséges Nyugat-barát pártoknak ugyanis együttesen több képviselőjük van a törvényhozó testületben, mint a Régiók Pártjának és valószínű szövetségesének, a 21 parlamenti hellyel rendelkező kommunista pártnak.

Vita a miniszterelnökről

A Julija Timosenko Tömbje (129 parlamenti hely), a Mi Ukrajnánk (81 hely) és a szocialista párt (33 hely) folytat jelenleg tárgyalásokat a kormánykoalíció létrehozásáról, de nem tud megegyezni a vezető posztok elosztásáról. Főként a kormányfői tisztségért folyik a harc. Julija Timosenko jelezte, hogy eltökélt szándéka visszaszerezni miniszterelnöki posztját, amelyről egykori szövetségese, Juscsenko elnök 2005 szeptemberében leváltotta. Juscsenko élesen ellenzi Timosenko visszatérését a kormányfői posztra.

Látva az ádáz torzsalkodást az egykori szövetségesek között, a Viktor Janukovics vezette Régiók Pártja felajánlotta az elnök pártjának, a Mi Ukrajnánknak, hogy alkosson inkább vele koalíciós kormányt. Janukovics volt Juscsenko fő vetélytársa a 2004-es elnökválasztáson. Juscsenko akkor választási csalással vádolta Janukovicsot, ennek nyomán indult el az úgynevezett narancsszínű forradalom, amely végül is az elnöki székbe segítette Juscsenkót. (Timosenko volt a narancsszínű forradalom központi alakja, döntő szerepe volt abban, hogy a Nyugat-barát erők győztek az akkori kötélhúzásban.)

Nemrégiben hajtottak végre olyan alkotmányos reformot Ukrajnában, amely a korábban roppant széles elnöki jogkör egy részét átruházta a parlamentre. Korábban az elnök joga volt kinevezni a miniszterelnököt és a kabinet tagjait, most már azonban nem rendelkezik ezzel a joggal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.