Nagyvilág

Izrael egyedül is kijelölheti határait

Izrael egyedül fogja kijelölni határait Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szerint, ha nem talál a rendezéshez palesztin békepartnert, akire nem fog várni a végtelenségig.

Olmert a washingtoni képviselőház és a kongresszus együttes ülésén mondott beszédet az amerikai törvényhozók előtt. “Izrael készséges partner a békében, de maga fogja megvonni a határait, ha úgy látja, nincs partner, akivel tárgyalhatna róluk. Nem várhatunk a végtelenségig a palesztinokra” – hangsúlyozta. “A legnagyobb vágyunk, hogy jobb jövőt teremtsünk a térségünknek, kéz a kézben egy palesztin partnerrel, de ha ez nem megy, akkor magunk lépünk előre, de nem egyedül” – mondta az Egyesült Államok megígért támogatására utalva.

A kivonulás Ciszjordániából alapvető fontosságú Izrael biztonságára és a béke ügyére nézve, és nem vihető végbe az Egyesült Államok segítsége nélkül – tette hozzá. George Bush amerikai elnök előző nap megértően nyilatkozott Ehud Olmert “merész elképzeléseiről”, amelyek szerint Izrael 2010-ig egyoldalúan vonja meg végleges határait, és – az elszórt zsidó kolóniákat felszámolva, a nagyobb zsidó településeket Izraelhez csatolva – kivonul Ciszjordániából, ha nem lesz palesztin békepartner a tárgyalásos rendezéshez.

Hájim Ramon izraeli igazságügyi miniszter az év végéig adott időt a Hamász vezette palesztin kormánynak arra, hogy elismerje Izraelt, lemondjon az erőszakról és elfogadja a már megkötött izraeli-palesztin megállapodásokat, amennyiben békepartner akar lenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik