Nagyvilág

Abbász népszavazást javasol a palesztin állam határáról

Népszavazást javasolt Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön Izrael és a palesztin állam egymás mellett létezéséről arra az esetre, ha a kormányzó Hamasz és az elnök pártja, a Fatah nem tud tíz napon belül megegyezésre jutni a kialakult politikai válságban.

A Palesztin Hatóság vezetője a Rámalláhban és Gázában videokonferencia útján rendezett “nemzeti párbeszédet” megnyitó beszédében leszögezte: amennyiben nem születik megállapodás a közös politikai platformról, népszavazásra bocsátja azt a dokumentumot, amelyet Izraelben fogva tartott palesztin vezetők dolgoztak ki Marván Bargútinak, a Fatah ciszjordániai vezetőjének az irányításával.

A javaslat, amelyet május 10-én hoztak nyilvánosságra, az Izrael elleni merényletek leállítását, palesztin nemzeti egységkormány létrehozását, valamint a palesztin államnak az Izrael által 1967-ben megszállt területeken, vagyis Ciszjordániában, a Gázai-övezetben és Kelet-Jeruzsálemben való létrehozását irányozza elő.

Abdel-Azíz Duejk, a palesztin parlament elnöke, a Hamasz egyik magas rangú vezetője szerint a szervezet elfogadja a népszavazásra vonatkozó javaslatot, más megegyezés hiányában. Ugyanakkor az Izrael létezéshez való jogát a Hamaszhoz hasonlóan el nem ismerő Iszlám Dzsihád, amely az elmúlt egy évben több Izraelben elkövetett öngyilkos merényletet vállalt, elutasította a referendumot. Izraeli részről egyelőre nem kommentálták Abbász javaslatát.

Tiltakoznak az egyoldalú kivonulás ellen


Haníje megismételte, hogy elveti Ehud Olmert izraeli kormányfő tervét a részleges ciszjordániai kivonulásra és a legnagyobb zsidó teleptömbök Izraelhez csatolására vonatkozóan. Szerinte a terv célja az, hogy a Ciszjordánia és Izrael között húzódó kerítést a palesztin állam állandó határává tegye, s fenntartsák a legnagyobb kolóniákat. “Az izraeli tervek fenyegetik az egész térség stabilitását. A palesztin nép ezeket teljes egészében elutasítja, és szüntelenül azon munkálkodik, hogy meghiúsítsa azokat, miközben egy teljes szuverenitást élvező államot épít” – mondta Iszmáil Haníje.

Iszmáil Haníje palesztin kormányfő ugyancsak a “nemzeti párbeszéd” keretében kategorikusan elutasította a Hamasz és a Fatah közötti erőszakot, fegyveres harcot, s leszögezte: nem lesz polgárháború a palesztinok között. A miniszterelnök a párbeszédet és a “nemzeti egységet” hangsúlyozta a palesztinok között “az izraeli megszállóval szemben”.

Szűnni nem akaró belviszályok

Az Izraellel való egyezkedés elé akadályokat gördít, hogy az elnök és a miniszterelnök pártja egyre durvuló, fegyveres csetepatékba torkolló hatalmi harcot vív a Hamasz januári parlamenti választási győzelme óta. Különösen kiéleződött a küzdelem márciustól, amikor a radikális iszlámista szervezet átvette a kormányrudat a korábban kormányzó Fatahtól.

A hatalmi harc legfőbb tétje az volt, hogy a Fatah tagjaiból álló elnöki apparátusé vagy a Hamasz bizalmi embereiből alkotott kormányé legyen-e az ellenőrzés a palesztin biztonsági szervek fölött. Kevéssel a csütörtöki tanácskozás megnyitása előtt palesztinok ezrei vettek részt Rámalláhban az izraeli hadsereg által szerdán megölt négy helybeli temetésén. A gyászmenet részvevői palesztin nemzeti egységre szólító jelszavakat skandáltak.


Az izraeli alakulatok még szerdán hatoltak be Rámalláhba, hogy elfogják az izraeliek ellen merényleteket szervező Iszlám Dzsihád palesztin szervezet egyik vezetőjét. Ebben a katonai akcióban oltották ki a szóban forgó négy palesztin életét, míg további mintegy hatvanat megsebeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik