Nagyvilág

Nem tudni még, ki fizeti a viri bontás költségeit

A Vecernji List című zágrábi újság szerint egyelőre nem tudni, hogy végül ki fizeti majd a Vir-szigeti engedély nélküli épületek lebontásának költségeit.

A legnagyobb példányszámú horvát lap szerdán internetes honlapján számolt be arról, hogy becslések szerint tízmillió kunánál is többe kerülhet a bontás, de nem tudni, hogy ki fizeti majd a számlát, mert állítólag még a korábbi évek más helyszíneken végzett hasonló bontásainak milliós költségeit sem rendezték. A lap szerint a viriek attól tartanak, hogy a most 48 épületre elrendelt bontási határozatok végrehajtását követően ősszel ismét markológépek érkeznek majd a szigetre.

A horvát sajtó korábbi hírei szerint a szigeten mintegy 8500 az engedély nélküli épületek – villák, apartmanok – száma, amelyek közül ötszáz a tengerparttól számított 70 méteres építési tilalmi övezetben áll, így azokat elméletileg le kell majd bontani, ha más megoldást nem találnak a kérdés rendezésére. A Vjesnik című napilap ugyancsak internetes oldalán arról adott hírt, hogy eddig 43 épületet bontottak le Viren a kijelölt 48-ból.

Az utolsók között bontják le Ilija Nakic nyugalmazott horvát tábornok házát, aki azt állította, hogy a Viren épített háromszintes ikerházán kívül nincs más ingatlana. A zágrábi környezetvédelmi és építésügyi minisztérium azonban internetes honlapján közölte: a tábornoknak a bosznia-hercegovinai Travnik környékén is van ingatlana, így az egyik rokonával közösen épített – összesen hatlakásos – viri ingatlanára kiadott bontási határozatot érvényesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik