Nagyvilág

Nem húzná meg az EU végleges határát a bővítési biztos

Nem szabad meghúzni az Európai Unió végleges határait, mert egy ilyen lépés igazságtalanul kirekeszthetne a szervezetből egyes országokat - szögezte le egy belga lapban közölt interjújában Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa.

Rehn a De Standaard című flamand napilap szerdai számában úgy vélekedett: stratégiai hiba lenne például azt mondani Ukrajnának, hogy soha nem kerülhet be az Európai Unióba. Ezzel az EU ottani befolyása nullára esne vissza, s mindez meggyengítené a szervezetet.

Rehn szavai egyfajta választ jelentenek több EU-tagállam elképzeléseire. Ezek ugyanis – közöttük Németországgal és Hollandiával – azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió fontolja meg a további bővítések korlátozását, s húzza meg a szervezet végső határait. A bővítés kérdésköre, s általában az európai integráció jövője áll majd a középpontban az EU-tagok külügyminisztereinek hét végi ausztriai megbeszélésén, s szóba kerül ez a téma az állam- és kormányfők júniusi csúcsértekezletén is.

Rehn egyébként kedden Brüsszelben kijelentette: Montenegró, sőt Szerbia előtt is nyitva áll annak a lehetősége, hogy idővel csatlakozzék az Európai Unióhoz. Karel De Gucht belga külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnöke viszont ugyanezen a napon egy varsói beszédében Bulgária és Románia felvétele után a bővítési folyamat lassítását javasolta, mondván: új tagország csak akkor léphet be az EU-ba, ha nem csak a jelentkezőkről bizonyosodik be, hogy felkészültek, de az EU is képes a befogadásukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik