Külföld

Nem húzná meg az EU végleges határát a bővítési biztos

admin
admin

2006. 05. 24. 13:43

Nem szabad meghúzni az Európai Unió végleges határait, mert egy ilyen lépés igazságtalanul kirekeszthetne a szervezetből egyes országokat - szögezte le egy belga lapban közölt interjújában Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési biztosa.

Rehn a De Standaard című flamand napilap szerdai számában úgy vélekedett: stratégiai hiba lenne például azt mondani Ukrajnának, hogy soha nem kerülhet be az Európai Unióba. Ezzel az EU ottani befolyása nullára esne vissza, s mindez meggyengítené a szervezetet.

Rehn szavai egyfajta választ jelentenek több EU-tagállam elképzeléseire. Ezek ugyanis – közöttük Németországgal és Hollandiával – azt szorgalmazzák, hogy az Európai Unió fontolja meg a további bővítések korlátozását, s húzza meg a szervezet végső határait. A bővítés kérdésköre, s általában az európai integráció jövője áll majd a középpontban az EU-tagok külügyminisztereinek hét végi ausztriai megbeszélésén, s szóba kerül ez a téma az állam- és kormányfők júniusi csúcsértekezletén is.

Rehn egyébként kedden Brüsszelben kijelentette: Montenegró, sőt Szerbia előtt is nyitva áll annak a lehetősége, hogy idővel csatlakozzék az Európai Unióhoz. Karel De Gucht belga külügyminiszter, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnöke viszont ugyanezen a napon egy varsói beszédében Bulgária és Románia felvétele után a bővítési folyamat lassítását javasolta, mondván: új tagország csak akkor léphet be az EU-ba, ha nem csak a jelentkezőkről bizonyosodik be, hogy felkészültek, de az EU is képes a befogadásukra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.