Külföld

Bulgária és Románia listát kap feladatairól

admin
admin

2006. 05. 24. 18:32

Az Európai Bizottság konkrét listát készít azokról a feladatokról, amelyeket Romániának és Bulgáriának idén októberig végre kellene hajtania ahhoz, hogy a testület végül javasolhassa a két ország 2007. januári felvételét - közölte a bizottság egyik munkatársa.

“Listát készítünk, pontosan jelezve, melyek azok a különböző szakaszok, amelyeket teljesíteni kell, hogy meg lehessen oldani a május 16-i jelentésben felvetett problémákat” – közölte az EU-bizottság bővítési főigazgatóságának koordinációs felelőse, Ricardo Pascual Bremon. Hozzátette: a listát a két ország kormányaival közösen állítják össze, hogy Bukarest és Szófia is értse, mit is akart mondani az EU-bizottság a múlt heti, a végső döntést októberre halasztó jelentésben.

Az Európai Unió, illetve Románia és Bulgária 2005 áprilisában aláírta a két ország csatlakozási szerződését, amelynek értelmében a belépés időpontja 2007 januárja, de ez a felkészültségben mutatkozó súlyos problémák esetén egy évvel halasztható. Az EU-bizottságnak május 16-i jelentésében javaslatot kellett volna tennie, hogy a két lehetséges időpont közül melyiket támogatja, ám a testület végül elhalasztotta a döntést a következő, októberi jelentésig.

A múlt héten kiadott dokumentum számos területen, például az igazságügy reformjában, vagy a korrupció elleni fellépés hatékonyabbá tételében sürgős lépéseket követel a két országtól. Bremon szerint egyes területeken csak technikai jellegű intézkedésekre van szükség, de például a korrupció vagy a szervezett bűnözés elleni harc hosszú távú stratégiát igényel. Az uniós bizottság ezekben az ügyekben is határozott akciókat akar látni, méghozzá még a következő jelentés elkészülte előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.