Nagyvilág

A britek nagyszabású terrorellenes akcióba kezdtek

A brit rendőrség őrizetbe vett szerdán nyolc embert egy nagyszabású terrorizmusellenes akcióban. Az elfogott személyeket külföldön végzett terrorcselekmények segítésével vádolják.

Nagyszabású műveletet hajtunk végre olyan személyek ellen, akiket külföldön végzett terrortevékenység segítésével gyanúsítunk” – közölte a manchesteri rendőrség szóvivője. Mint mondta, hét embert az észak-angliai Manchesterben vettek őrizetbe, egyet pedig Merseyside-ban, amely az északnyugat-angliai Liverpool környékét jelenti. Szavai szerint Nagy-Britannia öt körzetében zajlik a terrorellenes akció, és mintegy 500 rendőr vesz részt a végrehajtásában.


Nagy-Britanniában a rendőrség akár 14 napig őrizetben tarthat terroristagyanús személyeket anélkül, hogy eljárást indítana ellenük. Az ország riadókészültségben van tavaly július 7. óta, amikor négy brit muzulmán öngyilkos merénylő összehangolt pokolgéprobbantásokat hajtott végre a londoni közlekedési hálózatban, 52 ember halálát okozva.


A rendőrség azonban nyomoz olyan esetleges terroristagyanús személyek után is, akik külföldi merényletek megszervezésében vesznek részt. A letartóztatott személyek feltételezhetően a Líbiai Iszlám Harcos Csoport tagjai, akiknek Nagy-Britanniában is vannak hívei – írja a BBC.

Elemzők szerint az ország kiválóan alkalmas toborzóhelye a muzulmán szélsőségeseknek, miután az 1,7 millió muszlim vallású brit közül sokakat felháborít London közel-keleti politikája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik