Nagyvilág

Bin Laden szerint ártatlan a 9/11-es elítélt

Nem volt köze a szeptember 11-ei World Trade Center elleni terrortámadás előkészületeihez az ügy egyetlen vádlottjának, a börtönbüntetésre ítélt Zacarias Moussaouinak –derült ki egy iszlám honlapon található ötperces, Osama Bin Ladennek tulajdonított hangfelvételből.

A hangfelvételen beszélő férfi azt állítja, hogy a 2001. szeptember 11-ei merényletben részt vevő 19 terroristát ő maga bízta meg, és „Zakarias testvér” nem volt köztük. Egy amerikai bíróság e hónapban ítélte életfogytiglanra Moussaouit a támadások előkészületeiben való részvétel miatt.


Jóllehet Moussaoui a terrorcselekmények idején már egy hónapja börtönben volt, az amerikai kormány szerint a vádlott tudott a készülő merényletről, így személyesen felelős több ezer ember haláláért. A most előkerült felvétel tanúsága szerint a guantánamói foglyok egyikének sincs köze a szeptember 11-én történtekhez.

Én vagyok az egyetlen, aki illetékes a 19 ember ügyében, és én soha nem neveztem ki Zakariast a támadásban való részvételre. Mivel Zakarias még csak tanulta a repülőgép-vezetést, nem vett részt huszadikként a merényletben, mint azt az amerikai kormány tévesen állította. Zakarias csupán azért vallotta be a terrortámadásban való részvételt, mert nagy nyomás alatt állt, és a négy év börtön megtörte – mondta az Oszama Bin Ladennek tulajdonított hang.


Kétségbevont vallomás

Az algériai születésű francia állampolgár, Moussaoui március végén beismerte, hogy nem egy későbbi terrorhullámban lett volna szerepe, hanem neki is szeptember 11-én lett volna feladata: egy ötödik utasszállítót kellett volna eltérítenie és a washingtoni Fehér Háznak vezetnie.


Moussaoui vallomásának valóságtartalmával kapcsolatban azonban már a tárgyalások alatt kétségek merültek fel, és elmeszakértők próbálták bizonyítani, hogy a vádlott paranoid skizofrén, hányatott gyermekkora volt, és azt is beismeri, amit valójában nem követett el, mivel a „szent harc” mártírja akar lenni.


Folyamatos életjel

Ha a felvétel hitelesnek bizonyul, akkor Osama Bin Ladennek ez lesz az idén a harmadik üzenete. Április 23-án az al-Jazeera egy Bin Ladennek tulajdonított videofelvételt mutatott be, melyen arról beszélt, hogy a Nyugat háborúban áll az iszlám világgal. Egy januári felvételen pedig újabb Egyesült Államok elleni támadásra figyelmeztet a terroristavezér.

A most közzétett hangfelvétel újabb bizonyítékát adja annak, hogy az al-Kaida operációs szinten részt vett a szeptember 11-ei merénylet megszervezésében. A felvétel jelentősége azonban nem a tartalomban, hanem abban a tényben rejlik, hogy Oszama Bin Laden megint üzent az Egyesült Államoknak és szimpatizánsainak, hogy él, és politikailag aktív – írja a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik