Nagyvilág

Összeütközött egy görög és egy török harci gép

Összeütközött egy görög és egy török, egymást üldöző vadászrepülőgép kedden az Égei-tenger déli részén fekvő Kárpathosz görög sziget fölött – közölte az athéni védelmi minisztérium egyik tisztségviselője.

A két F-16-os vadászgép légi balesetét, amelynek pontos körülményei egyelőre nem ismertek, a török pilóta túlélte, a görög pilótáról még nincs hír.

A török hadsereg vezérkari főnökének tájékoztatása szerint a török légierő gépei a nemzetközi légtérben gyakorlatoztak, s a manőverbe beavatkozott egy görög gép. Athénban viszont azt közölték, hogy a törökök berepültek Kárpathosz görög sziget fölé, görög légtérbe, s a behatolókkal szemben indított elfogó művelet közben következett be a baleset. Az ügy miatt Hilmi Özkök török vezérkari főnök kapcsolatba lépett görög kollégájával – tájékoztatott a török védelmi miniszter.

A török pilótát egy kereskedelmi hajó mentette ki a tengerből, a görög gép pilótájáról nincs hír. A görög hadsereg egy hadihajóját odairányították a Rodosz és Kréta szigete között, a török partok közelében fekvő Kárpathosz szigethez, hogy vegyen részt a keresésben és a mentésben.

A két ország vitatja közös Égei-tengeri határvonalát, és emiatt a járőröző görög és török harci gépek között gyakran alakul ki incidens, “kakaskodás” a határvidéken. Mindkét fél a másikat vádolja ezek kiprovokálásért. Kárpathosz sziget is a vitatott határvonal közelében terül el. A két ősellenség legutóbb 1996-ban került közel ahhoz, hogy háború törjön ki közöttük, de kapcsolataik azóta jelentősen javultak. Területi vitáikat azonban máig nem tudták megoldani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik