Nagyvilág

Jogtalan volt a magyarok letartóztatása Pozsonyban

Nem volt törvényi háttere a magyar állampolgárok elleni szlovák rendőri fellépésnek, mert már két éve hatálytalanították azt a jogszabályt, amelynek alapján a rendőrök szombaton Pozsonyban előállítottak és fogdába zártak három magyar személyt – jelentette be Eva Chudinová a szlovák gazdasági tárca sajtóosztályának munkatársa hétfőn este.

A tizenhárom éven át hatályos pozsonyi rendelkezést ügyészségi utasítás nyomán a magisztrátus tavaly hatálytalanította. Az idegenvezetést Pozsonyban azóta semmilyen rendelkezés nem szabályozza, bárki szabadon kísérhet és tájékoztathat bárkit a város történetéről – derült ki a szlovák gazdasági tárca közléséből.

“Ha abból indulunk ki, hogy a város kénytelen volt hatálytalanítani a rendelkezést, akkor senki sem sértett törvényt, ellenben meg kell érteni, hogy a pozsonyi idegenvezetők védik a saját piacukat” – fogalmazott ugyanitt a szlovák gazdasági minisztérium másik, idegenforgalmi kérdésekben illetékes munkatársa, Gabriel Kuliffay.

Az illetékes szlovák gazdasági tárca rövidesen megfelelő rendelkezést kíván tenni annak érdekében, hogy a magyar városnézőkkel megesett incidensek ne ismétlődhessenek meg. Ehhez a tárca az Európai Unió véleményét is kikéri – hangzott el a szlovák médiában, amelynek Juraj Tomaga szlovák külügyi szóvivő is nyilatkozott röviden. “A szlovák külügyi tárca konzuli jellegűnek tekinti ezt az esemény, és a magyar fél kérése nyomán a rendőri eljárás ügyét kivizsgálják, ennek eredményéről pedig a magyar felet tájékoztatni fogjuk” – mondta Tomaga.

A templomból ráncigálták ki őket

Az ügy szombaton kezdődött, amikor egy idegenforgalmi revizor Pozsonyban rendőröket hívott ki két magyarországi városnéző csoporthoz, bepanaszolva azokat, hogy engedély nélküli idegenvezetést folytatnak a szlovák fővárosban, ahol szerinte ezt a tevékenységet szigorú törvényi szabályzók alapján szakképzéshez és szakvizsgához kötik. A rendőrök három magyart igazoltatás és a beavatkozás indítékának nevesítése nélkül kiráncigáltak a magyar királyok koronázási helyéről, a Szent Márton székesegyházból, majd járőrkocsiba tuszkolták és szirénázva az őrsre szállították őket. Miután konzuli jogsegélyt kértek, a három magyar férfit a konzul megérkeztéig fogdába zárták, később a jegyzőkönyv felvétele után elengedték őket.

“A polgári együttélés szabályainak megsértése”

Vasárnap a szlovák rendőrség szóvivője közölte, hogy “a közrend és a polgári együttélés szabályainak megsértése” miatt eljárás indul a három magyar ellen. A sértettek az MTI-nek elmondták, az eljárást jogsértőnek tekintik, magyarellenes indítékokat látnak a zaklatás mögött, mert a rendőrség más külföldi csoportok ellen nem lépett fel, egyedül őket hurcolták meg, jóllehet semmi egyebet nem tettek, mint hogy az egyikük, aki szakközépiskolai történelemtanár, jóhiszeműen a koronázó templom magyar vonatkozásairól beszélt a diákjainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik