Külföld

Bíróság előtt a viri magyar ingatlanok ügye

admin
admin

2006. 05. 23. 12:41

A Vir szigeti házrombolások ügyében a horvát állam ellen pert indító magyarokat képviselő horvát ügyvéd jogszerűtlennek tartja a házak lebontását, és kártérítés megítélésére számít.

Zoran Randjelovics eszéki ügyvéd kedden az MTI-nek elmondta: a kereseteket két, száz százalékban magyar tulajdonú horvátországi kft., a Barakuda és a Centar za Nekretnine (Ingatlanközpont), illetve három magyar állampolgárságú magánszemély nyújtotta be, és mind az öt felperest ő képviseli. Mind az öt beadványt más-más bíró tárgyalja, de egymással egyeztetve – tette hozzá. A tárgyalások hétfőn megkezdődtek: a felperesek azt kérik a bíróságtól, hogy nyilvánítsa törvénytelennek a bontásokat, és állítassa le a szigeten a további rombolást.

Mint a jogász mondta, a hatóságok azon az alapon bontották le a házakat, hogy azoknak nem volt építési engedélyük, és mert építési tilalmi övezetben létesültek. A felperesek arra alapozzák beadványukat, hogy egyrészt a szigeten az építési engedélyek ügye a horvát állami és az önkormányzati hatóságok hibája miatt rendezetlen, másrészt amikor a szóban forgó házak épültek – 2002–2004-ben – akkor még 21 méter széles part menti építési tilalom volt érvényben (szemben a mai 70 méterrel), amelyet be is tartottak.

Az ügyvéd mindenképpen jogszerűtlennek tartja a házak lerombolását, mert szerinte az utólag megalkotott szabályozás nem érvényesíthető visszamenőlegesen, és mert a hatóságok szerinte már a házak építésének kezdetén közbeléphettek volna, de ezt elmulasztották. A perekben kártérítés megítélésére számít, azt azonban – mint mondta – nem lehet tudni, hogy a horvát államot kötelezik-e az ingatlanok teljes értékének megtérítésére, vagy csak egy kisebb összeg megfizetésére. Marijan Bitanga, a Zára megyei bíróság elnöke hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a magyar panaszok ügyében néhány napon belül születik döntés.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.