Nagyvilág

Bábolnáról érkezett Romániába a madárkór?

A Jurnalul National román lap hírszerzési információkra hivatkozva azt állítja, hogy a bábolnai Aviagen Kft-től származnak azok a Magyarországról importált napos pulykacsibék, amelyek a romániai madárinfluenza-esetek kirobbanását okozta. A magyar főállatorvos cáfol.

A bukaresti napilap – hétfőn este már az internetes honlapon is megjelent – cikkében azt írja, hogy a román hírszerző hivatal (SRI) “egyes forrásai” szerint Magyarországról és Szlovákiából származó, tömeges méretű baromfiimport okozta a romániai madárinfluenza-eseteket.

A lap az említett forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy a Brassó megyei Feketehalomban működő Drakom Silva és Pati Prod nevet viselő baromfitenyésztő telepek (amelyek a legutóbbi madárinfluenzás esetek “eredői” voltak) nagy mennyiségű napos pulykacsibét importáltak e két országból. A behozott csibék közül rövid időn belül több mint 20 ezer pusztult el ezeken a farmokon. Egy részüket – állítja az újság – elégették, másik részüket pedig eltemették. A lap állítása szerint az elhullott állatokból az országos állategészségügyi hatóság állatorvosai mintákat vettek, amelyek egy részében kimutatták a H5N1 vírust.

A SRI jelentésére hivatkozva a Jurnalul National azt írja: január 17-én 48 860 darab napos pulykacsibét importáltak az említett telepek a bábolnai Aviagen Kft-től, s e csibék egy része kereskedelmi forgalomba is került, más részük elhullott, és elégették az állati tetemeket. A SRI-jelentésben állítólag az is olvasható, hogy a feketehalmi Protan-Codlea cégnél 2006. május 2. és 12. között mintegy 200 tonna csibetetemet égettek el.

A főállatorvos cáfol

”Az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1-es vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amelyeket bejelentettünk” – mondta a magyar főállatorvos, Süth Miklós hétfőn este.

A magyar vezető a nemzetközi járványügyi hivatal éves közgyűlésén tartózkodik Párizsban, ahol a jelen van a szlovák főállatorvos is, akivel egyeztetett a román hírszerzés nyilvánosságra hozott közleményéről. “Az ő országukban és a mi országunkban is az Európai Unió által elvárt monitoring-rendszer működött és működik. Ennek az az eredménye, hogy teljes biztonsággal merjük állítani, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1 vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amiket bejelentettünk” – mondta.

Hozzátette: a román hírszerzés bejelentéséről nincs hivatalos információja, és a román állategészségügyi hatóság sem jelezte, hogy információja szerint Magyarországról és Szlovákiából hurcolták volna be a vírust. Ha ők ilyet feltételeznének, akkor Magyarországhoz kellett volna fordulniuk, mivel a járványvédelemnél az a legfontosabb, hogy minél hamarabb információnk legyen – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik