Nagyvilág

Merkel kínos kérdéseket vethet fel Kínában

A fél éve hivatalba lépett német kancellár első kínai látogatását. Angela Merkel több miniszter, számos parlamenti képviselő és 40 üzletember kíséretében vasárnap este érkezett meg Pekingbe. Elemzők szerint Merkel a kínai vezetés számára kényes kérdéseket is elővehet, mint az emberi jogok vagy a védjegyhamisítás ügye.

A találkozó után Merkel közölte újságírókkal: kínai kollégája egyetértett vele abban, hogy nem engedhető meg Iránnak az atomfegyvergyártás képességének megszerzése. A nyugati hatalmak vitában állnak Pekinggel és Moszkvával az iráni atomügy megoldásának módját illetően. Kína és Oroszország ellenzi, hogy keményebb intézkedéseket, szankciókat vezessenek be Teherán ellen. Merkel pekingi látogatásának egyik lényeges célja, hogy konszenzust próbáljon kialakítani Kínával az iráni atomválság ügyében.

A német kancellár a német-kínai kapcsolatok elmélyítésének keretében egyfajta új stratégiai párbeszédet szorgalmazott, miközben megállapította, hogy a kétoldalú viszony már most is “meglehetősen jó úton van”.

A nap folyamán fogadja a kancellárt Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök. Német források szerint a berlini kormány vezetője tárgyalni kíván vele is az iráni atomprogramról, továbbá szóba hozza az emberi jogok általános, illetve kínai helyzetét. A látogatás keretében több fontos gazdasági megállapodás aláírása várható. Erre utal a népes üzletember-delegáció jelenléte.

Megfigyelők arra számítanak, hogy Merkel elődjénél keményebb hangot fog megütni a védjegyhamisítás és a hamis márkával ellátott termékek illegális forgalmazása, valamint az emberi jogok kínai megsértése kapcsán. Gerhard Schröderrel ellentétben Merkel határozottan ellenzi, hogy a nyugati államok feloldják a Kínába irányuló fegyverszállításokra még 1989-ben elrendelt nemzetközi embargót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik