Nagyvilág

Lökdösődéssel is vádolták Pozsonyban a magyarokat

Szemtanúk elmondása szerint japán, német és angol turisták is álldogáltak idegenvezetővel a pozsonyi dóm előtt, ahol őrizetbe vettek több magyart is. Egyiküket azzal vádolják, hogy meglökte a revizort.

A Külügyminisztériumba kérették hétfőn Szlovákia budapesti nagykövetét, miután a hétvégén Pozsonyban a szlovák rendőrség több magyar állampolgárt őrizetbe vett az idegenvezetési engedélyre vonatkozó jogszabály-, illetve egyéb szabálysértés gyanújával.

Csak a magyarokat zaklatták

A gyanútlan magyarokra egy helyi “idegenforgalmi revizor” szabadította rá a pozsonyi rendőröket, akik a magyar királyok koronázásának helyszínéről, a Szent Márton Székesegyházból rángatták ki, majd tuszkolták rendőrautóba a gyanúsítottakat, köztük a diákjainak a koronázásokról mesélő szekszárdi történelemtanárt. A történteket a magyarok mindnyájan sérelmesnek, jogszerűtlennek találták, annál inkább, mert a “tetthelyen” azt tapasztalták, hogy a közelükben nézelődő és saját idegenvezetőjüket hallgató japán, német, és angol turistákat senki sem zaklatta, ezért a magyarok magyarellenes indítékot vélnek látni a történtek mögött.

A szlovák rendőrök a pozsonyi dómnál minden előzetes figyelmeztetés nélkül választották az előállítás eszközét – közölte a fogdába zárt szekszárdi tanár kollégája a történtekről hétfőn az MTI-vel. Andorka Gábor elmondta: a rendőrök kíséretében a helyszínen tartózkodó szlovák idegenforgalmi revizor mutatott rá először a kollégájára. A szlovák rendőrök az ő kezdeményezésére léptek fel, s azonnal félbeszakították a tanár magyarázatát, aki akkor éppen a templom történetéről beszélt pár mondatot – idézte fel a történteket. Andorka Gábor elkísérte kollégáját a rendőrségre, ahol tájékoztatása szerint nem közölték velük, pontosan miért kísérték be tanártársát. Mint mondta: leginkább azt nehezményezi, hogy a szlovák rendőrök előzetes figyelmeztetés nélkül rögtön az előállítás eszközét választották. Holott ezt a szabálysértést akár pénzbírsággal is elintézhették volna a helyszínen – vélte.

Állítása szerint nem tudtak az európai uniós országokban érvényben lévő szigorú szabályozásról, amelynek értelmében engedély nélkül nem tarthat bárki idegenvezetést. Viszont nem tudja elfogadni, hogy kollégáját úgy kezelték, mintha hivatásszerűen végzett volna idegenvezetői munkát – tette hozzá. “Ő nem idegenvezető volt, hanem egyszerű turista, aki ugyanúgy fizetett az útért, mint a csoport összes többi tagja. Ezzel az erővel egy apukát, aki a családjának magyaráz, is elvihettek volna” – fűzte hozzá.

Állítólag meglökték a revizort

Az MTI kérdésére a téren tartózkodó másik, Győrből érkezett magyar turistacsoport tagja, a jánossomorjai Abdai András is beszámolt a történtekről. Mint mondta, prospektusokkal és útikönyvekkel a kezükben álltak a Dóm téren, ahol a csoport tagjai arról beszéltek egymással, mit lenne érdemes megnézniük. Ekkor lépett oda hozzájuk egy férfi, és több nyelvet keverve tiltakozni kezdett valami ellen, de ők nem értettek, hogy mi zavarja őt.

Nem akartak a férfivel huzakodni, ezért hátat fordítottak neki, és bementek a dómba. A szlovák férfi rövidesen már két szlovák rendőr társaságában jelent meg mellettük. Őt és egy másik társát a dómból rángatták ki, s aztán a rendőrségre szállították be őket. Abdai András hat órát töltött a rendőrségen, ahol kiderült, az a “bűne”, hogy állítólag meglökte a felügyelőt. Ő ilyesmire nem emlékszik, inkább azt gyanítja, hogy a férfi azért sértődött meg rájuk, mert hátat fordítottak neki a téren, ezzel jelezve, hogy nem tudnak dűlőre jutni vele a nyelvi nehézségek miatt.

Magyarországon nem fordulhatna elő hasonló eset, mint a hétvégén Pozsonyban, mert nálunk senki nem keverhetné össze egy tanár saját diákjainak tartott, a pedagógusi munka részének számító kiselőadását a hivatalból végzett idegenvezetéssel – mondta a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére hétfőn. Bálint Zoltán hangsúlyozta, hogy ha egy történelemtanár a diákjainak mutat be egy nevezetességet, az semmiképpen sem nevezhető idegenvezetésnek. Idegenvezetés az, amikor valaki mindezt pénzért csinálja, például egy utazási iroda megbízásából.

A diplomácia nyelvén

Udvardi Iván, a külügyi tárca kétoldalú kapcsolatokat felügyelő helyettes államtitkára tájékoztatást és magyarázatot kért az ügyről a szlovák nagykövettől – közölte a minisztérium szóvivői irodája az MTI-vel. A külügyi vezető ezzel párhuzamosan arra utasította a pozsonyi magyar nagykövetet, hogy a szlovák illetékeseknél hasonló céllal járjon el. A Külügyminisztérium a szlovák fél válaszának ismeretében dönt a további lépésekről. A közlemény emlékeztet arra, hogy a három magyar állampolgárt több órán keresztül hallgatta ki és tartotta fogdában a szlovák rendőrség. A pozsonyi magyar nagykövetség konzulja vasárnap a sértett magyar állampolgárok kérésére részt vett a kihallgatáson, s minden konzuli segítséget megadott az eljárás során.

“A pozsonyi magyar nagykövetség jelentése alapján a Külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a Pozsonyba látogató magyar turistákat ért súlyos incidenst, amely példa nélküli két szomszédos EU-tagállam viszonyában. A szlovák hatóságok képviselőinek fellépése aránytalan és eltúlzott” – hangsúlyozza a kommüniké. A jegyzőkönyv elkészülte után szabadon bocsátott, majd hazautazó magyar állampolgárok ellen a szlovák hatóság szabálysértési eljárást indít, amiért az előállított három magyar egyike sem tudott felmutatni olyan engedélyt, amely bármelyiküket idegenvezetői tevékenységre jogosítaná – tudta meg az MTI pozsonyi tudósítója. Szlovákiában az idegenvezetői jogosítványt 250 órás tanfolyam elvégzéséhez és szigorú szakvizsgához kötik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik