Nagyvilág

Elhunyt a WHO vezetője

Agyembóliában elhunyt Dzsong Vuk Ri (Jong-wook Lee) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője - jelentették be a WHO-Közgyűlés idei ülésszakának hétfői megnyitó ülésén, mintegy száz ország egészségügyi miniszterének jelenlétében.

Dzsong Vuk Rit, aki személyesen irányította a szervezetnek a madárinfluenza terjedése elleni harcát, szombaton egy rosszullét után szállították be a genfi kórházba, ahol agyembólia miatt sürgősségi műtétet hajtottak rajta végre. A WHO 61 éves vezetője azonban nem épült fel a műtétből.

A WHO-Közgyűlés (World Health Assembly) ülésszaka fél óra halasztással nyílt meg, miután Elena Salgado spanyol egészségügyi miniszter, a közgyűlés elnöke bejelentette a halálesetet. „Ri rendkívüli személyiség volt és rendkívüli vezető” – méltatta az elhunytat Salgado. Az ötnapos Közgyűlés főbb témái a fenyegető madárinfluenzára adható globális válasz és Tajvan régóta húzódó, eddig kilenc alkalommal elutasított megfigyelői státusának ügye.

A dél-koreai orvos, Ri 23 éve dolgozott az ENSZ egészségügyi kérdésekért felelős szakosított intézményénél és 2003 óta vezette a genfi székhelyű, 1948-ban megalakult szervezet. Helyét a szervezet internetes honlapja szerint ügyvivőként a svéd Anders Nordström, a WHO eddigi helyettes vezérigazgatója veszi át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik