Nagyvilág

Civil áldozatok is vannak az afgán koalíciós erők légitámadásában

Mintegy ötven tálib harcos meghalt az afganisztáni koalíciós erők vasárnap éjszakai, hétfő hajnali légitámadásában az ország déli részén – jelentette be a nemzetközi erők egyik szóvivője. Helybeli lakosok szerint azonban az áldozatok nagy része civil.

A koalíciós légierő gépei Kandahár tartomány Pandzsvaji körzetének Azizi nevű falvát támadták, ahol a tálibok rejtekhelyét sejtették, és ahol a lázadók, illetve az afgán kormányhadsereg és a velük szövetséges külföldi erők között heves harcok voltak a múlt héten – közölte Scott Lundy őrnagy. Meg nem erősített hírek szerint a légicsapásban polgári személyek is életüket vesztették, amit a koalíciós erők kivizsgálnak – tette hozzá.

A civil áldozatokról szóló jelentés helybeli falusi lakosoktól származik, és ezek szerint számuk akár 35 is lehet. Egy hírügynökségi tudósító látta Kandahár városban, amint polgári gépjárműveken sebesülteket szállítanak a helyi kórházba. Egy idős ember a kórházban elmondta a tudósítónak, hogy 26 családtagja halt meg a légitámadásban, és rajtuk kívül sokan megsebesültek.

Afgán és külföldi katonai erők körbevették a falut, és a légitámadás éjfélkor (közép-európai idő szerint vasárnap fél tíz órakor) megkezdődött – tette hozzá.

Szerda óta számos harci cselekmény történt az országban, főleg annak déli és keleti részén, és ezekben mintegy 150 ember halt meg, többségük tálib lázadó, de volt négy külföldi katona is: két francia, egy amerikai és egy kanadai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik