Nagyvilág

Kizárt a cseh nagykoalíció

Határozottan kizárta a júniusi képviselőházi választás utáni nagykoalíció megkötésének lehetőségét a két vezető cseh párt - a szociáldemokraták és a polgári demokraták - elnöke.

Jirí Paroubek szociáldemokrata és Miroslav Topolánek polgári demokrata politikus vasárnapi televíziós vitája az első volt a négy nagy televíziós összecsapás közül, amely a június 2-ra és 3-ra kiírt választásokig még megvalósul. „Miroslav Topolánekkel ez (a kormánykoalíció) elképzelhetetlen” – reagált a kérdésre Paroubek miniszterelnök, aki a Cseh Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltje.

„Nem is tudom elképzelni, hogy jöhetne létre ez a koalíció. A szociáldemokraták egyébként is előnyben részesítik a kisebbségi kormányt kommunista támogatással” – jelentette ki Topolánek, a Polgári Demokratikus Párt kormányfőjelöltje. Václav Klaus államfő, aki ebben a funkciójában is a polgári demokraták tiszteletbeli elnöke, viszont egy szombaton megjelent lapinterjúban azt állította, hogy nyitva kell hagyni minden kormányalakítási alternatívát.

Az egyórás vita tele volt személyeskedésekkel, ami a politológusok szerint a cseh választási kampány eldurvulására utal. Topolánek a televíziós vita befejezése után nem volt hajlandó kezet fogni Paroubekkel. A „durvasági” csúcsot a helyi megfigyelők szerint Miroslav Macek, a polgári demokraták volt alelnöke tartja, aki szombaton egy fogorvosi rendezvényen megütötte a szociáldemokrata egészségügyi minisztert. David Rath állítólag korábban sértően nyilatkozott róla. Topolánek vasárnap kijelentette, hogy Maceket emiatt kizárják a pártból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik