Külföld

Kampányolnak a cseh püspökök?

admin
admin

2006. 05. 21. 11:29

A Kereszténydemokrata Unió (KDU-CSL) támogatására szólította fel vasárnap a csehországi katolikusokat a cseh püspöki konferencia.

Bár a pásztorlevél, amelyet minden katolikus templomban felolvastak, egyetlen pártot sem nevez meg konkrétan, a szövegből egyértelmű, hogy a kereszténydemokrata néppártról van szó. A püspökök arra kérik a keresztény híveket, hogy a választáskor gondolkodjanak el azon, melyik párt képviselői hogyan szavaztak azokról a törvényekről, amelyek fontosak a keresztények számára.

„Érdekünk volt a Vatikánnal kötött szerződés jóváhagyása és az egyházakról szóló alkotmányellenes törvény elutasítása, amelyet most tanulmányoz az alkotmánybíróság. Emlékezzünk a kegyes halálról, a regisztrált partnerségről és az emberi embriók felhasználásáról szóló törvényeket érintő szavazásra” – olvasható a pásztorlevélben. (A parlament által elfogadott regisztrált partnerség keretében homoszexuális párok hivatalosan bejegyeztethetik élettársi kapcsolatukat a hatóságnál.) A KDU CSL volt az, amely a legerőteljesebben támogatta a Vatikánnal kötött szerződés elfogadását, míg a többi említett törvényt elutasította. A többi párt véleménye ezekben az ügyekben határozottan vagy részben eltérő volt.

Míg a politikusok többségének kifogása van az ellen, hogy a püspöki konferencia állást foglaljon politikai ügyekben, Miroslav Kalousek, a kereszténydemokraták elnöke ebben nem lát semmi kivetnivalót. Logikusnak tartja azt is, hogy a püspöki konferencia gyakorlatilag pártja támogatására szólított fel. „A püspökök olyan erőt támogatnak, amely a keresztény értékek szószólója” – jelentette ki Kalousek. A KDU-CSL támogatottsága 5-10 százalék között mozog, és megfigyelők szerint ezen a püspöki pásztorlevél sem változtat. Csehországban ugyanis gyorsan csökken az egyház befolyása: a lakosság kétharmada nyíltan ateistának vallja magát. Csehországban június első két napján rendeznek parlamenti választásokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.