Nagyvilág

Izrael tárgyalást kezd Abbásszal

Az izraeli kormány vasárnap újra felvette a tárgyalások fonalát Mahmúd Abbász palesztin elnökkel - a radikális iszlámista Hamász szervezet választási győzelme óta először.

Abbász az egyiptomi Sarm-es-Sejkben találkozott Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel a Világgazdasági Fórum egy regionális konferenciájának szünetében. Abbász azt mondta tárgyalópartnerének, hogy helyre kell állítani a szabályos kapcsolatokat Izrael és a palesztinok között, és a feleknek közösen kell munkálkodniuk a béketárgyalások folytatásán. Cipi Livni izraeli külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az útiterv – az izraeli-palesztin viszály rendezésének nemzetközi terve – továbbra is érvényben van.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy az Izraelt elismerni nem hajlandó, a zsidó állam megsemmisítését céljának tartó Hamász kormányának nem szabad nemzetközi elismerésben részesülnie. Abbász a maga részéről azt hangsúlyozta, hogy nem szabad polgárháborúvá fajulnia a palesztin politikai táborok közti hatalmi harcnak.

Meghiúsított merénylet

Egy magas rangú biztonsági illetékes, a Fatahhoz tartozó Rasíd Abu Sbak ellen irányuló merényletkísérletet sikerült meghiúsítani vasárnap – közölték a palesztin biztonsági erők. Hetven kilogrammos robbanószerkezetet találtak a Mahmúd Abbász elnök támogatói közé tartozó parancsok gázai övezeti háza közelében – mondta a palesztin megelőző biztonsági szolgálat illetékese. Abu Sbak személye a palesztin politikában hosszú ideig domináns Fatah és a januári választásokon győztes Hamász közötti hatalmi harc középpontjába került, miután Abbász elnök áprilisban kinevezte őt három olyan biztonsági szolgálat fejévé, amelyek a Hamász vezette belügyminisztérium felügyelete alá tartoznak.

11 millió dolláros átutalás

Az izraeli kormány jóváhagyta vasárnapi ülésén 50 millió sékel (11 millió dollár) átutalását a palesztinok lakta területeknek. Az összeg a megszállt területekről befolyt, ám a Hamász-kormány kinevezése óta befagyasztott adókból és vámilletékekből származik. Az izraeli kormány a palesztin területeken kialakult súlyos humanitárius válságot kívánja enyhíteni a részösszeg felszabadításával. Nem közvetlenül fizeti ezt ki a Palesztin Hatóságnak, hanem élelmiszert és gyógyszereket szállít ilyen értékben a palesztin lakosságnak. Az 1993-as oslói békemegállapodások értelmében Izrael havonta 50 millió dollárnyi összeget lenne köteles átutalni a Palesztin Hatóságnak a palesztin területekről származó adók és vámilletékek fejében. A Hamász kormányra jutása óta Izrael visszatartotta ezt az összeget.

Zsidó telepek kibővítése

Izraeli tisztségviselők vasárnapi közlése szerint a kormány véglegesen jóváhagyta az elmúlt hetekben négy ciszjordániai zsidó telep – a Jeruzsálemhez közeli Beitar Elit, Givat-Zeév, Oranit és Maszkiót – kibővítésének tervét. A bővítendő telepek azokban a térségekben vannak, amelyeket Ehud Olmert kormánya bekebelezni remél Izrael végleges határainak tervezett kijelölésekor. Washington elveti a tervet, amelynek értelmében az izraeli hatóságok több tucat elszigetelt ciszjordániai zsidó telepet kiürítenének, miközben felduzzasztanák a nagyobb teleptömböket.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök vasárnap elutazott az Egyesült Államokba. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel tartandó hétfői és George Bush elnökkel esedékes keddi tárgyalásán megpróbál támogatást szerezni részleges ciszjordániai kivonulási tervéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik