Külföld

Haider távozik pártja éléről

admin
admin

2006. 05. 21. 15:41

Jörg Haider karintiai elöljáró (tartományi miniszterelnök) lemondott arról, hogy az őszi parlamenti választásokon pártja listavezetőjeként induljon mandátumért, és vasárnap bejelentette, hogy néhány hónapon belül a pártelnökséget is másnak adja át.

Az egykoron idegenellenes és populista megnyilvánulásairól elhíresült politikus az ORF Pressestunde című vasárnapi adásában erősítette meg azokat a híreket, amelyek szerint a tavaly áprilisban alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezésű pártjának listavezetője (kancellárjelöltje) Peter Westenthaler lesz a feltehetően novemberben tartandó választásokon. Haider bejelentette azt is, hogy Westenthaler teljes körű hatalmat kap, mert néhány hónapon belül a BZÖ kongresszusán a párt vezetőjévé is meg fogják választani. (Westenthaler 2002-ig az akkor még Haider vezette Osztrák Szabadságpárt parlamenti frakciójának a vezetője volt, majd több vezető szabadságpárti politikussal együtt szakított Haiderrel, és mostanáig az üzleti életben tevékenykedett.)

Haider nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Westenthaler előtérbe kerülése kormányátalakításhoz is vezethet a Wolfgang Schüssel kancellár irányította koalíciós kormányban, amelyben Hubert Gorbach alkancellári feladatkört lát el a BZÖ képviseletében. Haider úgy magyarázta, hogy Gorbach szabaddá akarja majd tenni az utat a BZÖ új erős embere előtt. Westenthaler elképzeléseiről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy megpróbálja olyannyira megerősíteni az eddig Haider vezette BZÖ-t, hogy az elérje a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt, amire ma még nem számíthat.

Haider tavaly „hagyta ott” vezetőtársai jó részével együtt a szabadságpártot, ám húzása – a legenyhébben szólva is – nem vált be. Új pártja sorozatban veszítette el a tartományi választásokat, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint országosan alig 3 százalékos támogatottságra számíthat. Egykori pártja viszont mintegy 9 százalékos támogatottságot élvez. A szabadságpárt élén Hans-Christian Strache áll, aki „új Haiderként” határozottan idegenellenes és rendkívül EU-kritikus álláspontot képvisel.

A felmérések azt mutatják, hogy az utóbbi hetekben tartóssá vált a Wolfgang Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsági előnye az ellenzéki szociáldemokratákkal szemben, akik pedig az utóbbi években népszerűbbek voltak, ám egy bankbotrány (a szakszervezeti BAWAG bank homályos spekulációi és veszteségei) miatt támogatottságuk csökkent. A hét végén nyilvánosságra hozott felmérési eredmények szerint az ÖVP 39, a szociáldemokraták 37, míg az ugyancsak ellenzéki Zöldek 11 százalékos támogatottságot élveznek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.