Nagyvilág

Az ETA-val tárgyalna a spanyol kormányfő

A spanyol miniszterelnök vasárnap bejelentette, hogy júniusban meghirdeti a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezettel való közvetlen "párbeszéd kezdetét", hogy véget vessen a negyven éve tartó terrorista cselekményeknek.

José Juis Rodríguez Zapatero a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) egy baszkföldi rendezvényén, Barakaldóban mondta ezt. Az ETA két hónappal ezelőtt, március 22-én hirdetett „állandó tűzszünetet”, Baszkföld státusának tárgyalásos rendezést követelve. Az ETA fegyveres harca, amelyet a Spanyolországtól független baszk állam létrehozásáért vív, 38 év alatt 800 halálos áldozatot követelt.


Zapatero a jövő hónapban a parlamentben bejelenti „a párbeszéd kezdetét, hogy véget érjen az erőszak”. Hozzátette: az összes politikai erő együttműködése elengedhetetlen a békefolyamatban, amely értékelése szerint legkevesebb három-négy évig eltart majd.

A miniszeterelnököt a jobboldali ellenzék azzal vádolja, hogy elsietett megegyezést kötne az ETA-val, és semmibe veszi a baszk szeparatisták által elkövetett merényletek áldozatait. Rodríguez Zapatero beszédében utalt arra, hogy javasolni fogja az áldozatok megemlítését a spanyol alkotmány preambulumában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik