Nagyvilág

“Botrány” lenne Bulgária és Románia januári csatlakozása?

Roman Herzog volt német államfő „botránynak és svindlinek” tartaná, ha Románia és Bulgária jövő év január elsejétől teljes jogú EU-taggá válna anélkül, hogy megfelelne a belépési kritériumoknak.

Miért fogalmazott meg az Európai Unió kritériumokat, „ha azokat nem kell betartani. A belépés csak akkor történhet meg, ha a feltételeket teljesítik” – közölte a Focus német hírmagazinnal Herzog, aki 1994 és 1999 között volt Németország szövetségi elnöke. A hírmagazin által vasárnap közreadott anyagban Herzog azt sürgette, hogy Románia és Bulgária úgymond először csinálja meg a házi feladatait.

Az Európai Bizottság legkésőbb október elején kíván konkrét belépési dátumot javasolni a két ország esetében. A Romániával és Bulgáriával kötött csatlakozási szerződés a 2007. január 1-jét jelöli meg a belépés dátumaként. Brüsszel ajánlására azonban a belépés elhalasztható egy évvel, amennyiben a két országot még nem tartják érettnek a csatlakozásra.

Herzog szerint az Európai Unió engedékenysége erősíti a polgároknak az EU-val szemben táplált bizalmatlanságát, ezért szavazták le Franciaországban és Hollandiában egy évvel ezelőtt az uniós alkotmányt. Gerda Hasselfeldt, a Bundestag egyik alelnöke, a bajor CSU képviselője a Focusnak azt fejtegette, hogy „ellentmond a józan észnek, ha a belépési dátumot rögzítik, mielőtt a követelményeket teljesítették volna” a tagjelöltek.

Roland Koch, Hessen tartomány kereszténydemokrata (CDU) miniszterelnöke, a CDU elnökségének tagja viszont azt jelezte, hogy a CDU irányította tartományok részéről nem várható túl nagy ellenállás a román és a bolgár belépéssel szemben. „A hiba megtörtént”, ám ennek ellenére „sem kétséges, hogy a belépés bekövetkezik. Így aztán nem is kellene művi késleltetéssel próbálkozni” – érvelt Koch.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik