Nagyvilág

Az iraki parlament jóváhagyta az új kormány összetételét

Az iraki parlament jóváhagyta a kijelölt miniszterelnök által beterjesztett javaslatot a kormány összetételéről, és a szavazás után egyesével be is iktatta hivatalába az új nemzeti egységkormány tagjait.

Núri al-Máliki kijelölt miniszterelnök a parlament ülésének kezdetén elmondta, hogy az új kormány 37 tagú, de három minisztérium, a legvitatottabb belügyi és a védelmi, valamint a nemzetbiztonsági tárca élére a főbb politikai erők megállapodásának híján nem sikerült kiválasztani a minden szempontból megfelelő jelöltet.

A következő napokban, a végleges döntés meghozataláig, a belügyminiszteri posztot ideiglenesen Máliki, a védelmit Szalám Zikam Ali az-Zubaje miniszterelnök-helyettes (szunnita), a nemzetbiztonságit pedig a másik miniszterelnök-helyettes, Barham Száleh (kurd) tölti be.
A főbb tárcák közül a külügyminiszteri tisztséget megőrizte a világszerte egyre nagyobb elismertségnek örvendő Hosjar Zebari. Az 53 éves, Nagy-Britanniában szociológus diplomát szerzett kurd politikus már 2003 óta irányítja az iraki diplomáciát.

A pénzügyminisztérium élére a síita Baján Báker Szulág került, ő a legnagyobb síita politikai tömörülés, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának (SCIRI) tagja, idén belügyminiszterként az a vád érte, hogy köze van a szunnita muzulmánokra vadászó síita „halálbrigádokhoz”. A stratégiai fontosságú olajipari miniszter posztját kapta az elkötelezett síita Husszein as-Sarisztáni, bár az atomfizikus Sarisztáni olajipari szakértelmét az iparág képviselői kétségbe vonják.

A kormány beiktatása után Máliki immár miniszterelnökként felolvasta a kormány programját. Beszéde közben a legnagyobb szunnita koalíciónak, az Egyetértés Frontjának több képviselője felállt és elhagyta az üléstermet tiltakozásul az ellen, hogy a kormány nem teljes létszámú. A fronton belüli ellentéteket azonban jól tükrözi, hogy a szunnita vezetők helyükön maradtak.

A Máliki vezette nemzeti egységkormány a decemberi parlamenti választáson többséget szerző síiták, valamint a kisebbségben lévő szunniták és kurdok széles koalíciója, amely egyértelmű többséggel rendelkezik a 275 tagú Nemzeti Gyűlésben. Az Egyesült Államok reményei szerint az új kormány képes lesz megfékezni az erőszakot és megteremteni a politikai stabilitást, ami után megkezdődhet a külföldi csapatok kivonása Irakból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik