Nagyvilág

Václav Havelt nem zavarnák a kormányt támogató kommunisták

Václav Havel volt cseh köztársasági elnök, a közép-európai rendszerváltások legendás alakja bejelentette, hogy a júniusi képviselőházi választáson a Zöldek Pártját fogja választani. Meglepetésre arról is beszélt: nem a kommunistákat tartja a demokráciára legveszélyesebb politikai erőnek.

Havel pénteki lapinterjújában azzal indokolta a zöldeket támogató döntését, hogy szeretné, ha a cseh politikában felfrissülne a levegő, ha új emberek kerülnének a közéletbe. “Fiatal korom óta zöld módon gondolkodtam, programjuk szempontjából közelinek érzem őket magamhoz” – jelentette ki Havel.

Csehországban június elején rendezik a választásokat, melyeken a Miroslav Topolánek vezette polgári demokraták sikerét ígérik a felmérések. A régióban először ugyanakkor mandátumhoz juthatnak a zöldek is, és könnyen lehet, hogy a kormányban is helyet kapnak: Topolánek már jelezte, hogy szükség esetén nem lenne ellenére az ilyen összetételű koalíció. A zöldek esélye szakértők szerint annak köszönhető, hogy a párt vonzó azok számára, akik mind a bal-, mind a jobboldalból kiábrándultak.

A kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt támogatottsága alig valamivel kisebb, mint jobboldali riválisáé, a különbség inkább a potenciális koalíciós partnerek listájából, konkrétabban a kommunisták parlamenti jelenlétéből adódik. Mivel a zöldek elvből elutasítják a velük való együttműködést, a Jirí Paroubek kormányfő által vezetett szociáldemokraták kényszerhelyzetbe kerülhetnek. Ha a kommunisták nélkül, a zöldekkel nem szereznek többséget, kénytelenek lehetnek a kommunisták külső támogatásával kisebbségi kormányt alakítani a várhatóan ötpárti törvényhozásban.

Havel ezekre az eshetőségre is utalt a Hospodárské Noviny című napilapban. Elmondta: nem az lenne a legrosszabb az országnak, ha a szociáldemokraták kisebb pártokkal együtt hatalmon maradnának, sőt, szociáldemokrata kormányt kommunista háttértámogatással is el tud képzelni. “Biztos vagyok benne, hogy nem ez lenne a legnagyobb veszély, amely az országot fenyegeti” – jelentette ki Havel, aki elnökként soha nem tárgyalt a kommunistákkal. Az exállamfő szerint a mai cseh kommunista párt olyan, mint amilyen a francia vagy az olasz kommunista párt volt 30-40 évvel ezelőtt, vagyis nem fenyegeti a demokratikus rendszert. “Természetesen jobbnak tartanám, ha sem a kormány, sem az elnök nem függnének a kommunistáktól” – mondta Havel, akit a szocialista rendszerben többször bebörtönöztek.

Havel nem rejtette véka alá, hogy nem kedveli a jobboldali Polgári Demokratikus Pártot, amelyet Václav Klaus alapított, s amelynek ma, államfőként is tiszteletbeli elnöke. Az országot fenyegető legnagyobb belpolitikai veszélynek Havel éppen Klaus egyes törekvéseit tartja. Példaként említette az elnök centralizációs törekvéseit, a civil szervezetek, kezdeményezések iránti ellenszenvét, az eltúlzott hazafiasságot, az EU és az ENSZ bírálatát. A Hospodárské Noviny szerint nyilatkozatával Havel ismét megmutatta, hogy elfogult Václav Klausszal szemben, aki a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai ellenfele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik