Nagyvilág

Sárga csíkot kaphatnak az iráni zsidók

Az iráni parlament elfogadott a minap egy törvényt, amely különböző szabvány ruha viseletére kötelezi az irániakat vallásuk szerint – erősítették meg a hírt a tekintélyes kanadai National Postnak ott élő irániak.

Az új törvény, amelyet még Ali Khamenei ajatolláhnak is ellenjegyeznie kell, a nem muszlim lakosságot megkülönböztető jel viselésére kötelezi. Irán közel 25 000 ezer zsidó lakosának kötelező lesz egy sárga csíkot varrnia a ruhájára, míg a keresztények számára egy piros jelvény, a tűzimádó vallást követőknek pedig kék színű viselet lesz előírva.

„Ez egyértelműen a holokausztra emlékeztet” – mondta Mervin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal központ vezetője Los Angelesben. „Irán egyre közelebb és közelebb mozdul ideológiájában a nácikhoz. Ali Behroozian, egy Torontóban élő iráni menekült azt mondta, hogy a törvény akár már jövőre életbe léphet. „Nincs okunk feltételezni, hogy nem fogják beiktatni a törvényt, hacsak nem lesz valamiféle nemzetközi akció ez ellen.”- tette hozzá Mervin Hier. A törvény ötletét egyébként két éve jegelik.

Több százezer érintett


A siíta többségű országban már eddig is jelentős volt a diszkrimináció a vallási kisebbségekkel szemben, különösen a munka, oktatás és lakhatás terén. A zsidók különösen éles diszkrimánációt kénytelenek elviselni. Az iszlám forradalmat vezető Komeini ajatollah őket tette meg első számú ellenségnek, az amerikaiak mellett. 2000-ben például hamisan vádoltak meg 10 zsidót és 2 muszlimot Izraelnek való kémkedéssel, akiket csak a nemzetközi felháborodás mentett meg a kivégzéstől.


Az iráni zsidó kisebbség több mint 2000 éves múltra tekint vissza, jelenleg már csak egy töredékük maradt az országban. A tűzimádó vallás pedig népvallás volt Perzsiában az iszlám térhódítása előtt, a közösség jelenleg körülbelül 200 ezer tagot számlál az országban. Az iráni keresztények száma 300 ezer.

Bár a tekintélyes kanadai National Post megpróbálta megkérdezni az ügyben az ottawai iráni követséget, ők nem voltak hajlandók nyilatkozni. „Ennek semmi köze nincs itt semmihez. Nem azért vagyunk itt, hogy ilyen kérdésekre válaszoljunk.” – mondta a Gharmani úrként bemutatkozó sajtóattasé.

„A világnak nem szabad tétlenül néznie mindezt.”- mondta Hier rabbi. „Annak idején csak legyintettek az emberek Hitlerre, azt mondták csak egy demagóg, és soha nem kerül hatalomra – mindannyian tévedtünk.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik