Nagyvilág

Rasszizmus miatt perlik a L’Oréalt

Az alkalmazottak munkafelvétele során gyakorolt faji megkülönböztetés vádjával indult eljárás a L’Oréal francia kozmetikai cég és a munkaközvetítéssel megbízott világelső Adecco ellen a párizsi büntető bíróságon - adta hírül pénteken a Le Figaro című napilap.

Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű civil szervezet keresete alapján három középvezetőnek kell felelnie diszkriminatív munkafelvételért az Adecco, a Districom nevű leányvállalata és a L’Oréalhoz tartozó Laboratoires Garnier kozmetikai cég részéről.

A Garnier 2000-ben bízta meg a Districomot Fructis Style nevű termékcsaládjának bevezetéséhez hosztesszek kiközvetítésével. A munkaközvetítő egyik vezetője “18-22 év közötti, KFP, maximum 40-es méretű lányok” felvételére faxban utasította a feladattal megbízott Christine Cassant, aki utóbb panaszt tett az SOS Racisme-nál. A KFP rövidítés ugyanis a francia nemzeti lobogó kék-fehér-piros színeire utalt, vagyis arra, hogy a megbízó kizárólag fehér bőrű francia lányt keresett a munkára.

Az utasítás ellenére Christine Cassan a szerinte a munkára kiválóan megfelelő kínai és marokkói származású lányokat is ajánlott a Garniernak. A promóciós akcióval megbízott felelős a Le Figaro szerint “elegem van Christine-ből és az arabjaiból” felkiáltással panaszt tett feletteseinél a munkaközvetítőre. Mivel Christine Cassan továbbra sem nem volt hajlandó kizárólag csak franciákat vagy fehér bőrű külföldieket közvetíteni a kozmetikai cégnek, munkáltatója fegyelmi vétségre hivatkozva elbocsátotta.

Az SOS Racisme egy közelmúltban megszavazott törvény alapján legálisan is tesztelhet Franciaországban munkaközvetítőket, ingatlanközvetítőket vagy szórakozóhelyeket diszkriminatív kritériumok alapján történő szelekció, illetve elutasítás bizonyítására a bíróság előtt. Samuel Thomas, a civil szervezet alelnöke szerint a munkaközvetítőknél bevett szokás, hogy sajátos kódok alapján etnikai eredet szerint kategorizálják a jelölteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik