Nagyvilág

A lengyelek vezetik a szegénységi listát az unióban

A lengyel vidékek a legszegényebb részei Európának, de a mi keleti térségeink is csúnyán le vannak maradva, derül ki egy új Eurostat-kiadványból. A leggazdagabb a brit főváros és Németalföld.

Az Eurostat új adatai szerint Belső-London a leggazdagabb része az Európai Uniónak, az átlagos gazdasági termék (GDP) 278 százalékával. A második Brüsszel (238 százalék), a harmadik pedig Luxemburg (234 százalék). A többi vezető régió közt jellemzően északi és nyugati környékek találhatóak meg, kivéve az olaszországi Bolzano autonóm tartományt (160 százalék). A legszegényebb régi tagállami régió a portugál Norte (57 százalék) – írja a Bruxinfó.

Legrosszabb bőrben vitathatatlanul a lengyelek vannak: a hat legszegényebb régió lengyel (33-37 százalék). A hetedik viszont már magyar, Észak-Magyarország (38 százalék), és rosszul néz ki az Észak- és a Dél-Alföld is (39-40 százalék) is. Az új tagállamok jellemzően eléggé le vannak maradva, egyedül Prága került be a 125 százaléknál fejlettebb körbe (138 százalék). Közép-Magyarország, a mi leggazdagabb környékünk 95 százalék.

A bővítés egyébként eléggé széthúzta a mezőnyt: míg csak egy a hétből tartozik a 125 százalék feletti mezőnybe, addig egy a négyből 75 százalék alatt van. Megjegyzendő, hogy több igen gazdag régió adatait eltorzítja, hogy sokan, akik ott dolgoznak és ezzel növelik a környék gazdasági teljesítményét, nem ott élnek, csak bejárnak napközben. Igaz ez pl. az első három régióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik