Nagyvilág

Ki lesz Annan utódja?

Jóllehet Kofi Annan ENSZ főtitkár megbízatása csupán ez év decemberében jár le, lehetséges utódjáról már június elejétől megkezdik a tárgyalásokat. A világ fődiplomatája valószínűleg ázsiai lesz, de a litván elnöknőtől kezdve Aleksander Kwasnieskiig sokan versenyben vannak.

Kétségtelen, hogy a világ vezető diplomatájának óriási morális felelőssége van, a kiválasztás során ennek ellenére nincs formális interjú, és a végső döntést a BT-tagok zárt ajtók mögött hozzák, az ENSZ többi tagállamát pedig csak az eredmény jóváhagyására kérik – írja a BBC.

A legfontosabb szerep ebben is a Biztonsági Tanács állandó tagjainak jut, akik akár vétójoggal is élhetnek a következő ENSZ-főtitkár személyét illetően. Az ENSZ leghamarabb június elején kezdi el a főtitkár személyéről történő egyeztetést, de a folyamat akár decemberig is elhúzódhat.

A jelenlegi helyzetben nagyon sok múlik azon, hogy az Egyesült Államok és Kína meg tudnak-e egyezni. Ha igen, az megkönnyíti és lerövidíti a folyamatot – mondta Edward Mortimer, Kofi Annan kommunikációjának vezetője.

Az utolsó szó

A fejlődő országok részéről azonban hallható némi elégedetlenség Annan utódjának ilyen módon történő megválasztása kapcsán, különösen, hogy a következő ENSZ-főtitkár olyan nehéz feladatok elé néz, mint a szervezet megreformálása, az Olajat élelmiszerért program jövője, vagy az ENSZ szerepének meghatározása a forrongó világban.

A feladathoz megfelelő kaliberű embert szeretnénk, aki rendelkezik a szükséges diplomáciai képességekkel – mondta Sir Emyr Jones Parry, az ENSZ brit nagykövete. Vannak olyan követelések az általános tagok részéről, hogy a rendszer legyen átláthatóbb, és több kötelezettsége legyen a Közgyűlés felé, ami jogos, de a főtitkár megválasztása kapcsán nem változik majd az általános gyakorlat – mondta. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a döntési folyamat során jobban bevonják majd az ENSZ 191 tagállamát.

A főtitkár, mint „világi pápa” eszméje a 90-es évekből származik, amikor Dag Hammarskjold ENSZ-vezető úgy tekintett magára, mint a világ polgárainak közbenjárójára. Az ENSZ-nek most valószínűleg egy sokkal diszkrétebb, kevésbé vezetőszerű főtitkárra lenne szüksége, mert egy határozottabb vezetőnek a Biztonsági Tanács látná rovását – véli But James Traub, aki könyvet írt Kofi Annan-ról, és az ENSZ-ről.

A BT-tagok nem akarják, hogy a leendő főtitkár befolyásolja a közvéleményt vagy korlátozza a mobilitásukat, ezért egy dologban mind az öten egyetértenek: a következő főtitkárnak mérsékeltnek kell lennie.

Ázsia szava

A kiválasztás kapcsán további nehézséget jelent, hogy az ázsiai országok maguknak követelik a jogot a főtitkár kiválasztására, annak az informális megállapodásnak a keretében, hogy a posztot betöltő személy a világ régiói között ciklusonként változik. Kofi Annan, aki ezen a héten látogat a térségbe, már találkozott is Észak-Korea külügyminiszterével, Ban Ki Moonnal, aki többek között a poszt egyik várományosa.

A másik két ázsiai jelölt Surakiart Sathirathai, Thaiföld miniszterelnök-helyettese, és Jay Dhanapala, a Sri Lanka-i béketérgyalások ENSZ-felügyelője. Traub szerint ezek a jelöltek nem rendelkeznek túlzott hatalommal, és megfelelhetnek a BT által felállított kritériumoknak.

A jelölés kapcsán a kelet-európai államok is hallatták hangjukat, rámutatva, hogy ebből a térségből még nem került ki főtitkár. Az Egyesült Államok egy rövid ideig kacérkodott is a gondolattal, hogy támogassa Aleksander Kwasnieski volt lengyel, vagy Vaira Vike-Freiberg litván elnököt, aki az első nő lehetne a poszton. A jelöltek között található egyebek mellett még Zaid Hussein herceg, Jordánia ENSZ-nagykövete is.

A kiválasztási folyamat hibáinak ellenére Kofi Annan utódja minden bizonnyal egy olyan globális figura lesz, akire úgy tekintenek majd, mint a világ konfliktusait megoldani hivatott vezetőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik