Külföld

Ügynökügyek Prágában is

admin
admin

2006. 05. 19. 18:55

Két héttel a csehországi parlamenti választások előtt egy közismert szenátor azzal vádolta meg Vojtech Filipet, a cseh kommunisták vezetőjét, az alsóház alelnökét, hogy önként működött együtt a kommunista rendszer titkosrendőrségével (StB) 1989 előtt.

Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) vezetője mindig azt állította, hogy soha nem működött együtt “tudatosan” a titkosrendőrséggel. Martin Mejstrik, a Változás Útja centrista párt szenátora állítását azzal támasztotta alá pénteken Prágában tartott sajtótájékoztatóján, hogy bemutatta az StB archívumában talált dossziét, amely szerint Filip 1985 júliusától tartott fenn kapcsolatokat a titkosrendőrséggel ügynökjelöltként, majd 1986. április 15-től ideológiai együttműködőként. A szenátor elmondta, hogy Falmer fedőnév alatt Filip legalább 55 alkalommal találkozott az StB illetékeseivel, utoljára 1989. december 1-jén, és tevékenységéért díjazásban részesült.

Mejstrik, aki a bársonyos forradalom napjaiban, 1989 novemberében az akkori szocialista rendszer ellen lázadó diákok egyik vezéralakja volt, kijelentette, az StB ügynökeként Vojtech Filip közvetlenül és közvetve is Moszkva javára dolgozott a NATO ellenében. A szenátor arra akarja rávenni a legfőbb politikai erőket, hogy Filip többé ne foglalhasson el semmilyen tisztséget az állami hierarchiában.

Csehországban június 1-jén és 2-án tartanak képviselőházi választásokat. Filip 2002 júliusa óta tölti be a képviselőház alelnöki tisztségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.