Nagyvilág

Az FBI tudni véli, hol ásta el a maffia a szakszervezeti vezért

Jimmy Hoffa, az amerikai szakszervezeti mozgalom maffia-kapcsolatairól ismert, börtönviselt vezéralakja 1975-ben nyomtalanul eltűnt. Ügye azóta is foglalkoztatja az USA közvéleményét, s a CNN-nek nyilatkozó szövetségi nyomozók most azt mondják: egy friss tippnek köszönhetően immár tudják, hol vannak Hoffa földi maradványai.

Az FBI emberei kéthetes, szó szerint minden követ megmozgató kutatásra készülnek a Detroit közeli Milford Township egy farmján. A csapat FBI-nyomozókból, helyi rendőrökből, helyszínelő és tudományos szakértőkből, építésügyi szakemberekből és kutyákból áll. Daniel D. Roberts, a munkálatokat irányító különleges ügynök a CNN-nek elmondta: elképzelhető, hogy a farmon található egyik istállót teljes egészében el kell bontaniuk. Roberts szerint a jelenlegi kutatás alapjául szolgáló – több éve rendelkezésre álló, de csak mostanra ellenőrzött – bejelentés az eddigi legjobb nyom Hoffa eltűnésének ügyében.

Az 1913-ban született Jimmy Hoffa a Teamsters vezetőjeként személyesen is felelős volt a nagy amerikai szakszervezetek és a szervezett bűnözés szoros összefonódásáért. 1967-ben csalás, sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt 13 éves börtönbüntetésre ítélték, Nixon elnök azonban 1971-ben kegyelemmel szabadlábra helyeztette. A kegyelem egyik feltétele az volt, hogy Hoffa leghamarabb 1980-ban kapcsolódhat be újra a szervezett munkásság tevékenységébe, Hoffa azonban – feltételezések szerint – ennél jóval korábban megkísérelte újra ellenőrzése alá vonni a Teamsterst. 1975. július 30-án látták utoljára egy detroiti előváros egyik éttermében, ahol valószínűleg egy Teamster-vezetővel és a maffia egy detroiti emberével volt találkozója.

Hoffát 1982-ben nyilvánították hivatalosan halottá, s bár a közvélemény és az FBI is biztosra vette, hogy a maffia végzett vele, eltűnése körülményeiről semmi biztos nem derült ki az elmúlt 31 év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik