Nagyvilág

Az EU demokratikus reformokat szorgalmaz Törökországban

„Elvárjuk, hogy Törökország több komoly lépést tegyen a demokratikus reformok terén" - mondta Olli Rehn bővítési biztos Brüsszelben, Ali Babacan török gazdasági miniszterrel folytatott megbeszélése után.

A bővítési biztos kijelentette: az EU és Törökország már júniusban elkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat a kutatás és fejlesztés területén, ám ehhez az is kell, hogy Ankara gyorsabb tempót vegyen fel a jogállamiság, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok érvényesülését szolgáló reformok terén.

Másfelől – hangsúlyozta Rehn – Törökországnak teljesítenie kell az úgynevezett ankarai jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségeit is. Ez a jegyzőkönyv kiterjeszti az integrációs szervezet és Törökország között fennálló vámuniót az EU mind a 25 tagállamára, köztük Ciprusra is. Az EU azt kifogásolja e téren Törökország magatartásában, hogy továbbra is lezárja kikötőit a Ciprus görög részéből érkező hajók előtt, holott a (török és görög közösség között) megosztott földközi-tengeri szigetországra is kiterjed a vámunió.

“Egyértelmű kapcsolat van a csatlakozási tárgyalások megnyitása és az ankarai jegyzőkönyv valóra váltása között” – hangsúlyozta Rehn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik