Nagyvilág

Tíz év kell az illegális bevándorlók kitoloncolásához

A brit bevándorlási miniszter szerint akár tíz év is kell ahhoz, hogy az országban tartózkodó összes illegális bevándorlót kitoloncolják. A miniszterelnök tervei szerint ez alól csak azok jelentenek kivételt, akik a hazájukban személyes fenyegetettségnek vannak kitéve.

Tony McNulty a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy megközelítőleg 310 000–570 000 emigráns lépte át Nagy-Britannia határát illegálisan. A menekültek kitoloncolásához minimum egy évtizedre van szükség, tekintettel arra, hogy évente 25 ezer főnél többet nem tudunk kitoloncolni – mondta. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a szóban forgó személyek megtalálása nem könnyű feladat, hiszen az emigránsok csoportja több rétegű és megosztott.

Az illegális bevándorlók kapcsán kirobbant vitát Tony Blair korábbi kijelentése okozta, mely szerint eddig nem készült hivatalos becslés a Nagy-Britanniában tartózkodó illegális bevándorlók számáról – írja a BBC.


Hazatoloncolják a külföldi foglyokat


A bevándorlókkal kapcsolatos vita azt követően hágott tetőfokára, hogy kiderült, hogy 1023 külföldi fogvatartottat szabadlábra helyeztek, és adminisztrációs hiba miatt nem toloncolták ki őket az országból, így többségük feltehetően még ma is az országban tartózkodik. Tony Blair szerdai nyilatkozata alapján a most szabadon engedett foglyokat mindenképpen, a hazájukban fennálló veszély ellenére is haza kell toloncolni. Ettől csak nagyon kivételes esetben, bizonyítható személyes fenyegetettség esetén tekintenek el – nyilatkozta Blair.

A miniszterelnök szerint az eljárás lehet, hogy nem alkalmazható azokra a külföldiekre, akik már hosszú ideje Nagy-Britanniában vannak, és ehhez képest csak viszonylag rövid időt töltöttek börtönben. Az esetek többségében az eljárás automatikusan alkalmazható, annak ellenére, hogy sokan azt az érvet hozzák fel, hogy hazájuk nem biztonságos.

A jelenlegi helyzetben nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az ország, melybe visszatérnek, túlságosan veszélyes – mondta Blair, utalva arra, hogy sokan Afganisztánból, vagy Irakból származnak.

Sir Andrew Green, a brit Migráció-megfigyelő Központ vezetője szerint Blair kijelentése meglepő, bár érezhető volt, hogy a jelenlegi helyzet nem tartható. A mostani szabályozás szerint a hazatoloncolás eldöntésénél nem veszik eléggé figyelembe azt, hogy milyen veszélyek leselkednek a brit társadalomra abban az esetben, ha nem toloncolják őket haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik