Nagyvilág

Önmérsékletre intett Annan

Önmérsékletet kért az egymással szembeni retorikában az iráni atomprogram ügyében szembenálló felektől csütörtökön Tokióban Kofi Annan ENSZ-főtitkár azt követően, hogy az iráni elnök úgy értékelte az unió urándúsításra vonatkozó ajánlatát, hogy "cukorkát kínálnak aranyért".

A világszervezet első embere egy nappal azután beszélt erről a tokiói egyetemen tartott előadásában, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök úgy értékelte az Európai Unió “ösztönzőnek” szánt ajánlatát – amely kiváltaná az iráni urándúsító programot -, hogy “cukorkát kínálnak aranyért”.

Annan reményét fejezte ki, hogy eredményesek lesznek a diplomáciai erőfeszítések, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanácsában jelenleg folyó vitákat, de úgy vélte: ehhez az is szükséges, hogy csökkentsék a vita hőfokát, és a felek tartózkodjanak az olyan cselekedetektől és retorikától, amelyek csak olajat öntenek a tűzre.

Teherán továbbra is fenntartja, hogy urándúsító programja polgári célú energiaprogramjának része, a Nyugat viszont attól tart, hogy a közép-keleti ország atomfegyver gyártására törekszik. Annan ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Iránnak “el kell oszlatnia a gyanú ködét.”

Bizonytalan szankciók

A BT öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína), valamint Németország magas rangú képviselői eredetileg pénteken találkoztak volna Londonban, hogy az iráni atomdossziéról tárgyaljanak. A tanácskozást azonban szerdán elhalasztották, és a legkorábban jövő kedden kerülhet rá sor. Ennek hátterében az áll, hogy Oroszország és Kína szeretné elkerülni, hogy Irán ellen a BT szankciókat hozzon.

Annan beszédében ugyancsak tárgyalásos megoldásra szólított fel az észak-koreai atomfegyver-program ügyében, és csalódásának adott hangot, hogy a hatoldalú tárgyalások tavaly szeptember óta nem mozdulnak el a holtpontról. A főtitkár ezért mindenekelőtt a kölcsönös bizalmatlanságot okolta, de figyelmeztetett: továbbra sincsen a tárgyalásoknak életképes alternatívájuk, ezért a nemzetek közösségének mindent meg kell tennie a folyamat előmozdítása és a békés rendezés érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik