Nagyvilág

Letette az esküt a Prodi-kormány

Letette az esküt Romano Prodi új olasz miniszterelnök balközép szellemiségű kormánya, amelyet tizenhat pártból álló koalíció alkot. Ez a II. világháború óta Olaszország 61. kormánya.

Az esküt Prodi és miniszterei az elnöki palotában, Giorgio Napolitano államfő előtt tették le az alkotmányra. A kormány az államtitkárok kiválasztásával áll teljesen össze, s a tervek szerint csütörtökön bizalmat kér a szenátusban, ahol a koalíciónak csak két fős többsége van, majd hétfőn a parlament alsóházában. Az eskütétel előtt, a parlamentben Prodi kijelentette, hogy első feladatuk az egység szellemének helyreállítása lesz az ország előrelépéséhez szükséges célok kiválasztásában, és csökkenteni akarják a szembenállást.

Ezzel arra utalt, hogy az áprilisban rendezett parlamenti választásokon a választópolgárok közel 50-50 százalékban adták szavazataikat a bal- és a jobboldalra. Prodi két miniszterelnök-helyettese: Massimo D’Alema (Baloldali Demokraták/DS) és Francesco Rutelli (Margherita). D’Alema egyben külügyminiszter, Rutelli pedig a kulturális javak minisztere is.

A gazdasági, egyben pénzügyminiszteri tárca élére a nemzetközileg elismert Tommaso Padoa Schioppa (független) közgazdász került, a belügyminiszter Giuliano Amato (független) lesz. A védelmi minisztériumot Arturo Parisi (Margherita) vezeti, az igazságügyi minisztérium élére Clemente Mastella (Demokratikus Unió Európáért/UDEUR) kerül, a munkaügyi miniszter Cesare Damiano (Baloldali Demokraták) lesz.

A kormányban mindössze hat nő kapott helyet. Prodinak ez a második kormánya, mivel 1996-tól 1998-ig már vezetett egyet, amelynek élén sikerült teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges gazdasági feltételeket. A kormány fő feladata most is gazdasági lesz: fel kell élénkíteni a növekedést, csökkenteni kell az államadósságot és a költségvetési hiányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik