Nagyvilág

133 halott árán fojtották el a braziliai zavargásokat

A legfrissebb adatok szerint 133-an haltak meg a brazíliai Sao Paulo szövetségi állam szervezett alvilága által végrehajtott összehangolt támadássorozatban, amelynek része volt az állam számos fegyintézetében a hét végén kitört lázadás.

A helyi idő szerint kedd délben közzétett újabb hivatalos mérleg szerint 115-en különböző támadások áldozatává váltak, míg a kiterjedt börtönlázadásokban 18 fogoly vesztette életét.

Sao Paulo állam közbiztonsági hivatala szerint a rendfenntartó erők intézményei és polgári célpontok ellen péntek este óta végrehajtott 251 fegyveres támadás 32 rendőr, illetve civil biztonsági ember, nyolc börtönőr, négy járókelő és 71 támadó életébe került. Biztonsági tisztségviselők hétfőn még csak 38 gengszter haláláról adtak számot.

A rendfenntartó erők soraiban 37-en, a lakosságból 16-an sebesültek meg. Sebesült támadókról nem közöltek adatokat. A rendőrség saját közlése szerint 115 bűnözőt vett őrizetbe, és 113 fegyvert foglalt le.

A Főváros Első Kommandója áll a háttérben

A legnépesebb és leggazdagabb brazíliai szövetségi állam összesen 73 büntetésvégrehajtó intézményére kiterjedt lázadásnak, amely az erőszakhullám elindítója volt, hétfő estére mintegy kétszáz túsz kiszabadításával vetettek véget a brazil rendfenntartó erők – közölték a helyi büntetés-végrehajtási hatóságok. Az erőszakos cselekményeket a Primeiro Comando da Capital (a Főváros Első Kommandója, PCC) nevet viselő szervezett bűnözői csoport tagjainak tulajdonítják.

A PCC azután indította el támadássorozatát, hogy csütörtökön 765 foglyot – köztük a csoport börtönben lévő vezetőit – az állam középső részéből két szigorúan őrzött börtönbe szállítottak át, hogy elejét vegyék egy nagyszabású börtönlázadásnak. A PCC vezetőit éppen a készülő zendüléssel kapcsolatban hallgatták ki, amikor a támadások kezdetüket vették. Értesülések szerint a bűnözői csoport vezetői mobiltelefonjaik segítségével adtak utasítást a támadásokra.

Nem az első akció

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök súlyos provokációnak minősítette az eseményeket, amelyekben szerinte nyilvánvalóan megmutatkozott a szervezett bűnözés erőszakos mivolta. Az államfő hangsúlyozta: elengedhetetlen, hogy mindent megtegyenek a bűnözők megfékezésére.

A PCC gyakran szervez börtönlázadásokat. Az egyik legtöbb halálos áldozattal járó ilyen akciójukat 2001 februárjában hajtották végre. Akkor 29 egyidejű zendülést hangoltak össze, amelyekben harmincan vesztették életüket – többségükben a rivális bandák tagjai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik