Nagyvilág

Uniós konzulátusok világszerte?

Az Európai Unió országainak közös konzulátusát javasolja hamarosan létrehozni az Európai Bizottság néhány kiválasztott országban, hogy könnyebben regisztrálhatóvá tegyék a vízumkérelmeket, egységesítsék az eljárásokat, és csökkentsék a sorokat az EU-országok konzulátusai előtt - értesült keddi számában a La Libre Belgique című belga napilap.

A konzervatív újságnak Bruno Dethomas, az EU marokkói képviseletének vezetője Casablancában számolt be arról, hogy tudomása szerint a brüsszeli EU-bizottság már e hónapban bejelenti javaslatát, amely szerint egyelőre tucatnyi országban létesülne közös konzulátus.

Június legelején állítólag a tagországok bel- és igazságügy-miniszterei is megvitatják a tervet – a belga Patrick Dewael környezetéből máris jelezték, hogy az országban pozitív fogadtatásra számíthat. Brüsszel elsősorban az úgynevezett vízumvásár ellen próbál fellépni a javaslattal: sok menedékkérő ugyanis több uniós országnál egyszerre kér belépési engedélyt, amivel megtöbbszörözi a vízummal kapcsolatos munkát és költségeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik