Nagyvilág

Távozik Hollandiából a megfenyegetett képviselő

Lemond parlamenti képviselői mandátumáról és elhagyja Hollandiát - jelentette be kedden Hágában Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású képviselő asszony, aki bírálta az iszlámot, amiért számtalan fenyegetés kapott, és akiről nemrégiben az is kitudódott, hogy annak idején valószínűleg hamis állítások alapján kért és kapott holland állampolgárságot.

A fekete bőrű, fiatal képviselő nevét Theo van Gogh filmrendező másfél évvel ezelőtti meggyilkolásakor ismerte meg a nemzetközi élet: a művész, akit egy muzulmán férfi rituális jelleggel gyilkolt meg, Hirsi Alival együtt készítette el az iszlámot élesen kritizáló, provokatív filmjét – emlékeztetett jelentésében Veres Béla, az MTI brüsszeli tudósítója. Ezt követően egy ideig Hirsi Alinak is bujkálnia kellett, mert halálos fenyegetések érték. A képviselő nemrégiben bejelentette, hogy elkészítette az említett film folytatását.

Néhány nappal ezelőtt Hirsi Alit egy televíziós műsorban azzal vádolták (és ő nem tagadta), hogy 1992-ben hamis állítások alapján – egyebek között fenyegetés alatti házassági kényszerről beszélve – folyamodott politikai menedékjogért és állampolgárságért a holland hatóságokhoz. A bejelentés botrányszerű felháborodást váltott ki abban a feszült belpolitikai légkörben, amelyben a kedélyeket a menekült- és bevándorlási politika szigorítása mellett az iszlám közösség bizonyos mértékű radikalizálódása borzolja.

Rita Verdonk, a keménykezű bevándorlásügyi miniszter – a képviselő liberális párttársa – a napokban levelet intézett a parlamenthez, amelyben elképzelhetőnek tartotta, hogy Hirsi Ali kilenc éve szerzett állampolgársága nem érvényes. A képviselők most vizsgálatot folytatnak az ügyben.

Sajtóértesülések szerint Hirsi Ali az Egyesült Államokba utazik, ahol egy konzervatív elemző intézetnél tevékenykedik tovább. A képviselő asszony állítólag biztosítékokat kapott az amerikai hatóságoktól arra is, hogy biztonságát igyekeznek garantálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik