Nagyvilág

Életfogytiglant kaphat a beszláni terrorista

Az ügyész halálbüntetést akar, a legsúlyosabb büntetést azonban felfüggesztették Oroszországban. A túlélők képviselője szerint, ha kivégzik, soha nem derül ki az igazság.

Vétkesnek találta terrorizmus bűntettében az egyetlen életben maradt beszlani túszejtőt az észak-oszét legfelsőbb bíróság, amely kedden megkezdte az ítélethirdetést a csecsen Nurpasi Kulajev perében. A bíróság megállapította, hogy Kulajev fegyveres támadásban és túszejtésben vett részt, továbbá szolgálatot teljesítő és védtelen személyeket ölt meg szervezett csoport keretében – jelentette ki az észak-kaukázusi orosz tagköztársaság legfelsőbb bírósági elnöke a vlagyikavkazi tárgyalóteremben. Kulajev olyan terrorcselekményben vett részt, amelyet abból a célból hajtottak végre, hogy az államot bizonyos lépésekre vegyék rá – mutatott rá Tamerlan Aguzarov az Interfax szerint.

A részletes ítélet felolvasása napokig tart, s a bíróság csak a végén rója ki a büntetést a 28 éves Kulajevre. Az ügyészség halálbüntetést kért a vádlottra, erre azonban nem sok esély van, ugyanis Oroszország felfüggesztette a legsúlyosabb büntetés alkalmazását. Ezért a legvalószínűbb verdikt ez életfogytiglani börtön.

Kulajev azzal védekezett, hogy kényszerítették a beszlani 1-es számú iskola 2004. szeptember eleji elfoglalásában való részvételre, amely 331 ártatlan túsz és rendőr, valamint Kulajeven kívül mind a 31 csecsenbarát terrorista halálával végződött, miután a biztonsági erők megrohamozták az épületet. A bíróság elvetette Kulajev érvelését.

A tragédia túlélőiből álló Beszlán Hangja elnevezésű csoport vezetője, Ella Kesayeva azt reméli, hogy a vádlottat nem ítélik halálra. „Ahhoz, hogy kiderüljön a teljes igazság, élve van szükségünk rá” – nyilatkozta a BBC-nek. Elmondása szerint az ügyész nem tárta fel a teljes igazságot, hiszen őket csak az érdekli, hogy eltussolják a biztonsági erők rémtetteit. Nemcsak a terroristák hibáztathatók a beszláni tragédiáért, hanem a Központi Biztonsági Szolgálat is, fogalmazott Ella Kesayeva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik