Nagyvilág

Januárban vélhetően bővül az unió

Nem bólintott rá Románia és Bulgária uniós csatlakozására, de a csúszást is elvetette az Európai Bizottság, s ez leginkább a jövő januári bővítést valószínűsíti.

“Korrekt a jelentés”

Korrekt és objektív az Európai Bizottság Romániáról készült jelentése, amelynek az az üzenete, hogy reális a 2007-es csatlakozási dátum – jelentette ki a román miniszterelnök a Brüsszelben kedden nyilvánosságra hozott jelentést üdvözölve. Calin Tariceanu bukaresti sajtóértekezletén úgy vélte, hogy Románia eddig soha nem kapott ilyen jó értékelést az Európai Bizottságtól. Rámutatott, hogy a jelentésnek két üzenete van. Egyfelől teljes mértékben lehetséges az, hogy Románia 2007-ben belépjen az Európai Unióba. Másfelől elismeri az utóbbi hét hónap alatt elért fejlődést, és azt, hogy Romániának ugyanebben a ritmusban és irányban kell folytatnia a munkát. “Elkötelezettek vagyunk az ütem fenntartása

Bulgáriának és Romániának jó esélye van arra, hogy 2007. január elsején csatlakozhasson az Európai Unióhoz – tűnik ki az Európai Bizottság kedden Strasbourgban közzétett jelentéséből, amely – több szférában mutatkozó bolgár és román lemaradás dacára – nem ajánlja a két balkáni ország felvételének egy évvel történő elhalasztását, de kilátásba helyez még egy értékelést ősz elején.

A jelentések megállapítják, hogy az EU-csatlakozás politikai, illetve gazdasági kritériumainak mindkét ország továbbra is eleget tesz, de a reformokat folytatni kell a legtöbb területen. Mindkét ország immár makrogazdaságilag stabil, működő piacgazdaságnak számít, amely uniós tagként is állni tudja a versenyt, de ehhez szigorúan végre kell hajtaniuk a szerkezeti reformokat.

Lista a feltételekről

A Brüsszelben is hozzáférhetővé tett jelentések szerint Bulgáriának még hat, Romániának még négy területen kell sürgős lépéseket tennie: közös probléma a mezőgazdasági kifizető ügynökségek működőképessé tétele, a mezőgazdaság egységes irányító és ellenőrző rendszerének kiépítése, továbbá az állategészségügyi létesítmények uniós szintre fejlesztése. Emellett Bukarestnek adóügyi technológiáját kell összhangba hoznia a többi EU-országgal, Szófiának viszont komolyabb problémákkal kell megküzdenie, így a szervezett bűnözés elleni harcra kell bizonyítékokkal szolgálnia, fokoznia kell a pénzmosás elleni harcot, továbbá javítania kell a majdani uniós felzárkóztatási támogatások felhasználásának pénzügyi ellenőrzésére hivatott rendszert.

Bulgária esetében jelentős haladást jelzett Brüsszel olyan kulcsterületeken, mint az igazságszolgáltatás reformja, illetve a korrupció elleni harc. Mindkét téren ugyanakkor további eredményeket tart szükségesnek a bizottság. A szervezett bűnözés elleni fellépésben pedig kevés lényegi előrelépésről tesz említést az országjelentés. Kifogásolja a testület azt is, hogy a közigazgatás decentralizációjának stratégiáját nem fogadták meg el. Az emberkereskedelem, a romák integrálása és a rasszizmus elleni fellépés is hagy még kívánnivalókat maga után.

Román kötelezettségek

Romániától ugyancsak további eredményeket vár az Európai Bizottság a korrupció elleni harcban, az állami fizetések skálájának felülvizsgálatában, az emberkereskedelem elleni fellépésben, valamint a romák társadalmi beilleszkedésének segítésében és a rasszizmus leküzdésében. Jelentős előrelépésről számolt be ugyanakkor a jelentés a gyermekvédelem területén – korábban ezt az egyik legaggasztóbb területként azonosították a brüsszeli jelentések.

A Romániáról szóló jelentésben Brüsszel a romák helyzetében is további – a belépés időpontját már nem érintő – javításokat tart szükségesnek Brüsszel; a magyar kisebbségről nem esik szó, de a dokumentum megjegyzi, hogy továbbra is szoros figyelemmel kell követni a parlamentben megvitatás alatt álló kisebbségi törvényt.


Az értékeléseket az Európai Parlament plenáris ülésén bemutatva José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Olli Rehn bővítési biztos megerősítették, hogy legkésőbb október elején a testület még egy helyzetjelentést ad a témában, egyértelműen jelezve, hogy tartható-e a belépési határidő, illetve mely területeken van esetleg szükség pótlólagos rendelkezésekre a gördülékeny csatlakozás érdekében. Még mindkét országnak tennie kell a teljes felkészültség eléréséhez – hangoztatta Barroso az EP képviselők előtt az interneten is közvetített ülésen.


Szófia: Meg van a politikai akarat

A szófiai kormánykoalíció pártjainak vezetői hétfőn közös közleményben megerősítették, hogy a kormányban megvan a „politikai akarat” az Európai Unió által megkövetelt feladatok „gyors ütemben való teljesítésére”. Szergej Sztanisev kormányfő, Szimeon Szakszkoburggotszki, a Nemzeti Mozgalom vezetője és Ahmed Dogan, a legkisebb koalíciós párt, a török kisebbség pártjának első embere közleményben megismételték, közös céljuk, hogy Bulgária 2007. január elsején az EU teljes jogú tagjává váljon. Reményüket fejezték ki, hogy a kedden megszülető bizottsági jelentés visszatükrözi a Bulgáriában az EU-tagság érdekében az utóbbi hónapokban tanúsított „komoly igyekezetet”, valamint a Brüsszel által figyelemmel kísért szinte minden területen véghezvitt „észrevehető előrelépést”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik