Nagyvilág

A maffia nemzetbiztonsági ügy Oroszországban

„Ma el kell ismernünk, hogy a szervezett bűnözés terjedése és méretei nemzeti fenyegetés jellegét öltik" – mondta Vlagyimir Usztyinov hétfőn a rendfenntartó és igazságszolgáltató szervek vezetőinek moszkvai koordinációs ülésén.

A bűnszövetkezetek „otthon érzik magukat” a vámszervekben, a harc ma sajnos „csak papíron folyik” ellenük, s a bíróság elé állított főkolomposokat „két kézen meg lehet számlálni” – panaszkodott az ügyésztábornok orosz hírügynökségek szerint.

Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten újra hadat üzent a gazdasági fejlődést gátló korrupciónak, s leváltott számos biztonsági és belügyi főtisztet. Múlt csütörtökön Mihail Fradkov miniszterelnök közvetlen ellenőrzése alá utalta a vámhatóságot, lecserélve annak fejét és két helyettesét. Az elmúlt hetekben számos vámtisztet tartóztattak le, két tucat bűnügyi eljárást indítva ellenük.

Usztyinov olyan bűnszövetkezetek megjelenéséről beszélt, amelyek nemcsak a (posztszovjet) Független Államok Közösségének területén működnek, hanem Nyugat- és Kelet-Európa országaiban, valamint az amerikai földrészen és Délkelet-Ázsiában is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik