Nagyvilág

Bush mozgósítja a Nemzeti Gárdát

A Nemzeti Gárda katonáinak ezreit mozgósítja a mexikói határon az illegális bevándorlás megfékezésére George W. Bush amerikai elnök.

Az intézkedést helyi idő szerint hétfő este jelenti be, és egyben sürgetni fogja a bevándorlási törvény reformját, amelyről parázs vita folyik a kongresszusban. Bush elnök a televíziók esti fő műsoridejében a Fehér Ház ovális irodájából szól a nemzethez a bevándorlásról, de mondanivalójának lényegét már előre kiszivárogtatták a sajtónak.

Az őszi kongresszusi választásokra tekintettel a bevándorlás különösen érzékeny téma az amerikai politikában. A képviselőházban tavaly decemberben elfogadott változat mindenekelőtt rendészeti ügynek tekinti a bevándorlás gondjait, és a határőrizet szigorítását, biztonsági kerítés építését irányozza elő a határ több mint egyharmadán, az illegális bevándorlást pedig az eddigi szabálysértés helyett büntetőjogi vétséggé nyilvánítaná.


A szenátus előtt lévő tervezet a szigort az elnök által is szorgalmazott reformintézkedésekkel párosítaná: vendégmunkásprogramot létesítenének, valamint lehetővé tennék az Egyesült Államokban élő 11-12 millió illegális bevándorló egy részének, hogy rendezze jogi helyzetét. Sajtóhírek szerint a határmenti övezetbe vezényelt nemzeti gárdisták száma tízezernél kevesebb lenne.

Vicente Fox mexikói elnök vasárnap felhívta Busht elnököt, és aggodalmának adott hangot a tervezett mozgósítás miatt. Bush elnök – szóvivőjének közlése szerint – elmagyarázta, hogy a Nemzeti Gárda mozgósítása a határőrizeti szervek logisztikai támogatása céljából korlátozott időre szól csupán, és nem jelenti a határ militarizálását. Bush elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok baráti, szövetséges országnak tekinti Mexikót, és megerősítette elkötelezettségét az átfogó bevándorlási reform mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik