Nagyvilág

Merénylet készült a boszniai szerb kormányfő ellen

Belgrádi lapértesülés szerint merénylet készült Milorad Dodik nemrégiben megválasztott boszniai szerb miniszterelnök ellen. A bérgyilkosok valamennyien szerbiaiak voltak.

A Press című belgrádi napilap vasárnap közölte nem hivatalos értesülését, amely szerint péntek délután Banja Lukában letartóztattak öt szerbiai személyt azzal a gyanúval, hogy „támadásra készültek” Dodik ellen. A boszniai szerb rendőrség már néhány napja olyan adatok birtokában volt, hogy lehetséges a merénylet, és közvetlenül a letartóztatás előtt értesítés érkezett a veszélyről a szerbiai belügyminisztériumtól – írta a tavaly december óta megjelenő, a rendőrségnél jó forrásokkal rendelkező belgrádi lap.

Milorad Dodikot, a mérsékelt Független Szociáldemokraták Szövetségének elnökét február végén választotta meg a parlament a boszniai Szerb Köztársaság (RS) miniszterelnökévé, miután megbukott a nacionalista Szerb Demokrata Párt vezette kormány. Dodik a bűnözés és a korrupció megfékezését tűzte ki kormánya legfőbb feladatául.

A Press felidézte, hogy 2004 márciusában a boszniai békefenntartók átkutatták az RS hírszerzési központját, és olyan dossziét találtak, amelyből kiderült, hogy Dodik éveken át a katonai titkosszolgálat „fő célpontja” volt. Ehhez tartozik az is, hogy Dodik egy hónappal Zoran Djindjic tragikus halála előtt figyelmeztette a szerbiai miniszterelnököt, hogy merénylet készül ellene. Utána, néhány nappal a 2003. március 12-én történt gyilkosság előtt Djindjic lakásán tájékoztatta a miniszterelnököt a boszniai szerb és a szerbiai alvilági csoportok bűnös szövetkezéseiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik