Nagyvilág

Új elnöke van a cseh szociáldemokratáknak

A Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) minden esélye megvan arra, hogy júniusban újra, immár harmadszor is parlamenti választást nyerjen - jelentette ki pártja rendkívüli kongresszusán szombaton Prágában Jirí Paroubek kormányfő, akit a küldöttek gyakorlatilag egyhangúlag a párt új elnökévé választottak.

Függetlenül attól, hogy a felmérések szerint a voksolás mérsékelt esélyese az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS), Paroubek leszögezte: a szociáldemokraták már bebizonyították, hogy tudnak kormányozni, mégpedig a többség érdekében. Kijelentette, hogy ha a jobboldali polgári demokraták kerülnek hatalomra, az csak a gazdagok szűk körének lesz jó.

A május elején, tehát a június 2-ra és 3-ra kiírt parlamenti választások előtt egy hónappal készített felmérések szerint az ODS támogatottsága 25-29, míg a CSSD-é 22-25 százalék. Rajtuk kívül még Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM), a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) valamint a Zöldek Pártja (SZ) lépné át az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Támogatottságuk 15-17, 8-10, illetve 7-9 százalék körül mozog.

Milos Zeman volt miniszterelnök, valamint a párt több vezető személyisége a kongresszuson amellett érvelt, hogy választási győzelem esetén a szociáldemokratáknak kisebbségi kormányt kellene alakítaniuk a kommunisták külső támogatásával. Tekintettel az arányos választási rendszerre, ugyanis gyakorlatilag szinte kizárt, hogy egy párt maga szerezzen többséget a 200 tagú képviselőházban. Zeman ugyanakkor óvott az esetleges szociáldemokrata-polgári demokrata nagykoalíciótól.

“Most minden erőnket a választások megnyerésére kell összpontosítanunk, a kormányról és a koalícióról elég később is gondolkodni” – érvelt Paroubek, aki tavaly áprilisban foglalta el a kormányfői posztot, s egy év alatt sikerült megállítania a szociáldemokraták térvesztését, megduplázta a párt támogatóinak táborát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik