Nagyvilág

Tízmilliók telefonhívásait hallgatták le az USA-ban

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatbázist létesített amerikai állampolgárok tízmillióinak belföldi telefonhívásaiból, s ez a világ legnagyobb ilyen jellegű adattára – közölte az USA Today csütörtöki számában.

A lap a titkos programról közvetlen ismeretekkel rendelkező, névtelenségbe burkolózó szakértőre hivatkozva közölte információit. George Bush amerikai elnök konkrétumok említése nélkül cáfolta, hogy bármiféle törvénysértő hírszerző tevékenységre adott volna felhatalmazást.

Az USA Today tudomása szerint az információkat a telefonhívásokról a három nagy telefontársaság, az összesen több mint 200 millió ügyféllel rendelkező ATandT, a BellSouth és a Verizon szállítja a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek. A társaságok csütörtökön úgy nyilatkoztak, hogy védik ügyfeleik személyes adatait, de kötelességük segíteni a rendvédelmi szervezeteket, ha a nemzetbiztonság érdekéről van szó.

A nagyobb szolgáltatók közül a Qwest azonban megtagadta az együttműködést az ügyfelek adatainak bírósági végzés nélküli kiadásával szembeni fenntartásai miatt. A QWest ügyfeleinek a száma 14 millió.

Az NSA a 2001 szeptember 11-i terrortámadások után nem sokkal kezdte el az adatok gyűjtését azzal a céllal, hogy minden belföldi telefonhívást nyilvántartásba vegyen.

George Bush amerikai elnök hétfőn jelentette be, hogy az NSA korábbi igazgatóját, Michael Hayden tábornokot nevezi ki a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére. Az USA Today cikke tovább nehezítheti a jelölt szenátusi megerősítését. A tábornokot így is számos bírálat érte az NSA egy másik titkos, tavaly decemberben napvilágra került programja miatt, amelyben amerikai állampolgárok ezreinek a nemzetközi telefonbeszélgetését hallgatták le bírósági jóváhagyás nélkül a terrorizmus elleni harc jegyében, Bush elnök titkos felhatalmazása alapján.

A titkos lehallgatást bírálói alkotmányellenesnek minősítik. A szenátus jogügyi bizottságának elnöke a hír hallatán közölte, hogy felvilágosítást kérnek a szóban forgó telefontársaságoktól.

Az USA Today által most feltárt programról úgy tudni, hogy a beszélgetéseket nem hallgatják le, felvételt nem készítenek róluk. A szolgáltatók a nevet és a lakcímet nem adják át, a telefonszámok alapján azonban játszi könnyedséggel azonosítható, hogy ki kivel folytatott telefonbeszélgetést.

Mindkét titkos programot Michael Hayden tábornok irányította az NSA igazgatójaként. A tábornok 2005-ig állt az amerikai hírszerzés elektronikus fülének a feladatát ellátó mamutintézmény élén.

Bush elnök csütörtökön közvetve cáfolta, hogy törvénysértő lenne a Nemzetbiztonsági Ügynökség amerikai állampolgárok belföldi telefonhívásairól gyűjtött adatbázisa. Az elnök az NSA vagy a konkrét program említése és így annak közvetlen megerősítése nélkül általánosan fogalmazva kijelentette: „Törvényesek azok a hírszerzési tevékenységek, amelyek végzésére felhatalmazást adtam. Ezekről a tevékenységekről tájékoztattam a kongresszus megfelelő, republikánus és demokrata párti tagjait.”

Bush hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálati tevékenységek célja az al-Kaida terrorhálózat elleni harc hatékonyságának a fokozása. Leszögezte, hogy belföldi telefonbeszélgetéseket nem hallgatnak le bírósági hozzájárulás nélkül.

A szenátus jogi bizottságának rangidős demokrata párti tagja, Patrick Leahy sokkolónak nevezte az USA Today értesülését. A testület elnöke, a republikánus párti Arlen Specter közölte, hogy a bizottság elé idézi az együttműködő telefontársaságok tagjait, hogy utána járjanak, pontosan mi folyik tulajdonképpen. Lindsey Graham republikánus párti szenátor a Fox hírtelevízióban elcsodálkozott azon, hogy telefonhívások nyilvántartása hogyan függhet össze az ellenség üldözésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik