Nagyvilág

Egymilliárd ember képviselői Bécsben

Az EU és a latin-amerikai térség közötti együttműködésben rengeteg lehetőség rejlik, a kihívások, a környezetvédelem, az energiabiztonság, a kábítószer és a terrorizmus elleni harc közös - mondta a magyar külügyminiszter.

Táblával a környezetszennyezés ellen

Az argentin Greenpeace egyik aktivistája viszonylag ledér öltözetben a papírgyárak környezetszennyezése ellen tiltakozott egy plakáttal a kezében, amikor az EU és Latin-Amerika, valamint a karibi térség országainak csúcsértekezletén (EU-LAK) résztvevő politikusok egy csoportképhez sorakoztak fel Bécsben. A hölgyet kivezették a teremből.

Somogyi Ferenc az Európai Unió, valamint a latin-amerikai és karibi térség állam- és kormányfőinek csúcsértekezletén vesz részt, a tanácskozás pénteki plenáris részén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is jelen volt. A külügyi vezető kiemelte: a latin-amerikai és a karibi térségből hatvan ország vezetője van jelen Bécsben, összesen több mint egymilliárd ember képviseletében. Az EU-LAK csúcsot negyedik alkalommal rendezik meg.

Informatika és kávé

Somogyi kitért arra, hogy Magyarországon is van érdeklődés a térség iránt, és korábban volt egy időszak, amikor meglehetősen élénkek voltak a gazdasági kapcsolatok a latin-amerikai országokkal. A Magyarország és a latin-amerikai térség országai közötti kereskedelmi forgalom összértéke 2005-ben mintegy 600 millió amerikai dollárt tett ki, ami 20 százalékos emelkedést jelent az előző évi adathoz képest. A korábbi periódusra jellemző elsősorban gépipari termékekből álló magyar export napjainkra jelentősen átalakult, az új szakaszra a magyar telekommunikációs, informatikai tartalmú kivitel a jellemző. Latin-Amerikából továbbra is a hagyományos cikkek, a szója és a kávé érkezik Magyarországra.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy 2000-ben Mexikó, 2004-ben pedig Chile kötött társulási egyezményt az Európai Unióval. Ez szabadkereskedelmi lehetőséget biztosít számukra, amelynek kedvező hatása a magyar kereskedelmi forgalomban is tükröződik. Somogyi Ferenc szerint ugyanakkor a nagy földrajzi távolság és a rendelkezésre álló meglehetősen korlátozott magyar pénzügyi források miatt nem lehet számítani robbanásszerű fejlődésre. Az EU-LAK politikai csúcs mellett idén először rendezték meg a két térség vezető üzletembereinek találkozóját.

Gondot jelent az újraállamosítás

A magyar diplomácia vezetője kitért arra, hogy bizonyos relációkban, különösen a befektetések miatt gondot okoz, hogy a legutóbbi időben egy-két helyen – például Bolíviában – ismét radikális, ultrabaloldali politikai irányzat kezd érvényesülni, amit reprivatizációs, újraállamosítási törekvések kísérnek. Magyarország a tapasztalatok átadásával, a demokráciaközpont működtetésével konkrétan is hozzá tud járulni a térség folyamataihoz. Somogyi emlékeztetett arra, hogy az intézmény létrehozását éppen Chilében jelentette be tavaly egy nemzetközi fórumon, és több latin-amerikai ország ajánlott fel pénzügyi segítséget, illetve szakértők küldését az intézetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik