Nagyvilág

A pápa megdorgálta Venezuela elnökét

Magánkihallgatáson fogadta csütörtökön Hugo Chávez venezuelai elnököt XVI. Benedek pápa, aki mélységes aggodalmát fejezte ki a dél-amerikai politikus számos reformterve miatt.

Chávez, aki szerdán este érkezett kétnapos látogatásra Rómába, mintegy 35 percen át folytatott megbeszélést a pápa dolgozószobájában XVI. Benedekkel. A baloldali elnök előzőleg úgy nyilatkozott, hogy a szentatya áldását fogja kérni, és a világban lévő szegénységről akar beszélni a római katolikus egyház fejével. „Chávez elnök ismertette reformjait, XVI. Benedek pedig aggodalmát fejezte ki néhány elképzeléssel kapcsolatban” – mondta a találkozóról Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő. Hozzátette, hogy a pápa levélben foglalta össze azokat a pontokat, amelyeket az egyház aggályosnak tart a venezuelai vallásszabadság helyzetére vonatkozóan.

„A pápa kiemelte, hogy a Szentszék kiváltsága a püspökök kinevezése, és hangot adott azon kívánságának, hogy a limai Szent Rózsa katolikus egyetem megőrizze katolikus identitását. Hangsúlyozta továbbá, hogy biztosítani kell a katolikus média függetlenségét” – részletezte a szóvivő. XVI. Benedek „ismertette fenntartásait az oktatási reformtervezet kapcsán is, amely alapján kiszorulna a hitoktatás az iskolákból” – tette hozzá Navarro-Valls. A pápa végezetül aláhúzta, hogy „az életet a kezdetétől védeni kell a közegészségügyi programban”, ami nyilvánvaló utalás az abortuszra. Chávez elnök „megfogadta, hogy tiszteletben tartja a szentatya nyomatékos kéréseit, és biztosította, hogy az egyház és a venezuelai kormány között meglévő feszültségeket mindenki törvényes jogainak tiszteletben tartásával fogják leküzdeni” – közölte a szóvivő.

A venezuelai püspöki kar és az elnök között januárban mérgesedett el a viszony, amikor Rosario Castillo bíboros egy vallási szertartáson a demokrácia lepusztításával vádolta meg Chávezt, a kormánynak pedig szemére vetette, hogy „a diktatúra jeleit mutatja”. Az elnök, aki maratoni beszédeiben gyakran hadonászik feszülettel, és hivatkozik az általa forradalmárnak és szocialistának tartott Krisztusra, ezután a püspöki kartól követelt nyilvános magyarázatot a bíboros állításaira. Egyúttal azzal gyanúsította a több mint 90 százalékban katolikusok lakta dél-amerikai országban óriási befolyással rendelkező papságot, hogy megbuktatására szervezkedik. Az indulatos vitában Chávez „rákos daganatnak” nevezte a püspököket az ország testén, a bíborost pedig „puccsra uszító banditának”, míg a katolikus egyház vezetői megkérdőjelezték az államfő demokratikus elkötelezettségét és a szegények felemelésére kidolgozott szociális programját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik