Nagyvilág

Magyarország nem került be az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Az ENSZ-közgyűlés megválasztotta az újonnan létrehozandó Emberi Jogi Tanács 47 tagját, Magyarország nem került be a testületbe.

A Nyugat által az emberi jogok helyzete miatt gyakran bírált három ország – Kína, Kuba és Szaúd-Arábia is a tanács tagja lett. Őket már az első fordulóban megválasztották – jelentette be Jan Eliasson, a Közgyűlés elnöke. Az első fordulóban 44 tagot választottak meg, a három fennmaradó tag – három kelet-európai ország – sorsáról két további fordulón döntöttek. A kelet-európai csoportból Azerbajdzsán, Lengyelország, Csehország, Románia, Oroszország és Ukrajna került be a testületbe.

A második fordulóban Azerbajdzsánt és Ukrajnát választották meg. Magyarország a második forduló után kiesett, a harmadik fordulóban a fennmaradó utolsó helyért a legtöbb szavazatot kapott Románia és Szlovénia versengett.

Az Egyesült Államok, amely ellenezte az Emberi Jogi Tanácsnak a javasolt formában történő felállítását, úgy ítélve meg, hogy nincs elegendő garancia a hatékony működésére, eleve lemondott a tanácsban való részvételről.

A 191 tagú Közgyűlés titkos szavazással, abszolút többséggel választotta meg egyenként az Emberi Jogi Bizottság helyére lépő új ENSZ-szerv tagjait, a megválasztáshoz legalább 96 voksra volt szükség. Az Emberi Jogi Bizottságot éppen azért érték bírálatok, mert számos olyan ország is helyet kapott benne, amelyben súlyosan megsértik az emberi jogokat. Az új testület alapszabálya azonban lehetővé teszi azon tagállamok azonnali leváltását, amelyekben újabb sérelem éri az emberi jogokat. Az Emberi Jogi Tanács június 19-én tartja első ülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik